HVBGuiden.se
HVBGuiden.se
Hitta rätt HVB-hem, familjehem, stödboende, skyddat boende eller öppenvård
Glömt lösenordet?

Välkommen till en branschdag med inspirerande föreläsare:

8.30 Dagen inleds med kaffe/te, smörgås och registrering

9.30

"Unga droganvändare - en tydlig riskgrupp för psykisk ohälsa"
Föreläsare: Torkel Richert, lektor i socialt arbete, Malmö högskola.
Drogproblem förekommer ofta tillsammans med psykiska problem, s.k. psykisk samsjuklighet. Personer som har en problematisk droganvändning löper en ökad risk att drabbas av bland annat ångest, depression, psykoser, personlighetsstörningar samt neuropsykiatriska funktionshinder. På samma sätt finns en överrepresentation av drogproblem bland personer med psykisk ohälsa. Torkel kommer att presentera preliminära forskningsresultat som visar hur den psykiska ohälsan ser ut bland unga droganvändare och diskutera vikten av preventiva insatser samt möjliga strategier för att minska utsattheten för denna grupp.

10.15 Kaffe och mingel med utställarna

11.00
"Hantera konflikter och utmanande beteenden"
Föreläsare: Maria Bauer, beteendevetare och utbildad handledare.
Hur kan vi förebygga hot och våld på jobbet? Hur ska vi bemöta utmanande beteenden? I konflikthantering ingår att identifiera specifika risksituationer, ha kunskap om aggression, vara medveten om sig själv och de människor man möter. Föreläsningen ger kunskap om lågaffektivt- och stressreducerat bemötande. Den tar även upp verklighetstrogna situationer och den ger perspektiv på självkännedom, aggressivitet, hotfulla klienter, riskfyllda situationer och strategier för att hantera detta.
Att förstå och bemöta aggressiva och utmanande beteenden är tillsammans med förebyggande åtgärder och klara strategier viktiga delar för att minimera och hantera hotfulla och våldsamma situationer.
Maria är en av Sveriges främsta föreläsare när det gäller bemötande av hot och våld i professionella miljöer samt aggressivt beteende. Hon föreläser ofta om psykisk ohälsa, psykiatri men utbildar även chefer i konflikthantering mm. En stor drivkraft hos Maria är, att bidra till kunskap och förståelse om psykisk sjukdom, psykisk ohälsa, kris, sorg, rädsla och aggressivitet mm. Maria har varit verksam inom vård, omsorg och rättsväsendet i 25 år.

11.45 Lättare lunch

13.00

"Psykos, Schizofreni, Drogberoende, Tillfrisknande, Hopp, Förståelse"
Föreläsare: Marcus Sandborg, föreläsare med såväl praktisk som teoretisk kunskap.
Marcus kommer från en vanlig medelklassfamilj från Falköping. Under hans uppväxt flyttade de omkring mycket och detta skapade oro för honom, eftersom han ofta kom till nya skolor och var tvungen att hitta nya vänner. Som tonåring började han att missbruka hasch och alkohol och vid 25 års ålder hamnade han i sin första psykos. Om det var drogerna som utlöste schizofrenin eller inte är svårt att svara på eftersom schizofreni kan bero på flera olika faktorer. Idag är i alla fall Marcus drogfri och lever ett stabilt liv. Han har skapat en karriär som föreläsare och författare inom psykiatri och beroendefrågor och arbetar även som verksamhetsutvecklare inom psykiatrin.
Marcus föreläser om hur det är att leva med beroende och schizofreni, psykisk hälsa, psykisk ohälsa och bemötandefrågor.

13.45 Fika och mingel med utställarna

14.15

"Jobbar vi ihop eller bara samtidigt? Om samarbete, kommunikation och inre ledarskap!"
Föreläsare: Hasse Carlsson, föreläsare och inspiratör.
Hasse funderar på varför vi många gånger bara jobbar samtidigt. Ja, tempot är högt och uppgifterna många, så ser dagens arbetsro ut. All energi vi har ger vi till kunden/besökaren/brukaren/patienten - och samtidigt skall vi må bra, utvecklas och skapa resultat. Men hur?? Följ med på en spännande resa där Hasse tar dig med i en föreläsning kring kommunikation, samarbete, medarbetarskap och ledarskap. Om ”Nånannanismen” och vägen till bra resultat. Allt förpackat med humor och värme.

15.00

Vi avrundar dagen med utlottning av fantastiska priser!

Vi reserverar oss för eventuell programändring.

Program

Åhörarmaterial


HVB-dagen

HVB-dagen är mötesplatsen för dig som samverkar med HVB-hem. Vår idé är att HVB-dagen ska skapa goda förutsättningar för dig att träffa potentiella samarbetspartners, hitta nya HVB-hem, ta del av senaste nytt inom Hem, Vård och Boende och få massor med inspiration till din dagliga verksamhet.


Familjehemsdagen

Familjehemsdagen fokuserar på utveckling, möten och samverkan för professionella inom barn och ungdom. Dagen innehåller tankeväckande och utbildande föreläsningar där besökaren får ta del av nyheter i branschen.


LSS-dagen

LSS-dagen är mötesplatsen för dig som arbetar med placering/biståndsbedömning inom LSS/SoL, har ledande befattning inom myndighet för personer med funktionsnedsättning eller är verksam inom socialnämnd. Vår idé är att LSS-dagen ska skapa goda förutsättningar för dig att träffa potentiella samarbetspartners, fördjupa kunskap om och hitta nya LSS-verksamheter, ta del av senaste nytt inom verksamhetsområdet och få massor med inspiration till ditt dagliga arbete.