HVBGuiden.se
HVBGuiden.se
Hitta rätt HVB-hem, familjehem, stödboende, skyddat boende eller öppenvård
Glömt lösenordet?

HVB- och Familjehemsdagen på 7A Odenplan

Välkommen till en kostnadsfri kunskaps- och inspirationsdag med fokus på utveckling, möten och samverkan för professionella inom HVB- och Familjehem. Här träffar du potentiella samarbetspartners, HVB- och Familjehem, tar del av senaste nytt inom verksamhetsområdet och får massor med inspiration till ditt dagliga arbete.

HVB- och Familjehemsdagen är ett slutet branschevenemang avsett för dig som arbetar inom socialtjänsten med placeringar eller har en ledande befattning inom socialtjänst, kriminalvård eller landsting. 

Välkommen att föranmäla dig som besökare på HVB- och Familjehemsdagen i Stockholm den 4 september 2024. Vi bekräftar din föranmälan via mejl. Begränsat antal platser, först till kvarn gäller.

Till anmälan

Program

Välkommen till en branschdag med inspirerande föreläsare:

8.15 Dagen inleds med kaffe/te, smörgås och registrering

9.15

"Mäns våld mot kvinnor – en ständigt pågående pandemi"
Föreläsare: Åsa Witkowski, sakkunnig kvinnofrid.
Mäns våld mot kvinnor är ett utbrett, frekvent och allvarligt samhällsproblem. Våldet som utövas kan vara fysiskt, psykiskt och sexuellt och ge både akuta skador och effekter senare i livet. Det anses var en av de fem vanligaste anledningarna till ohälsa och är så omfattande att det är ett folkhälsoproblem. Våldet är systematiskt, kvinnan kontrolleras och isoleras, vilket gör att hennes möjligheter till sociala kontakter utanför hemmet oftast är begränsade. I en familj där mamman utsätts för våld drabbas även barnen, direkt eller indirekt.

Den som lever med våld, lever ofta under stark press och har svårt att själv ändra sin situation. I värsta fall kan våldet vara så allvarligt att det är fråga om liv eller död.

Årligen mördas ungefär femton kvinnor i Sverige av en partner eller före detta partner. Under våren 2024 mördades sex kvinnor på tre veckor och samhället misslyckades att skydda dessa kvinnor.

Från den 1 april 2024 gäller en ny reglering för att stärka rättigheterna för kvinnor och barn i skyddade boenden.
Kommer reformen öka kvinnors möjlighet till stöd och skydd?

10.15 Kaffe och mingel med utställarna

11.00

"Dödligt våld mot kvinnor och gängkriminalitet - Hur ser polisens arbete ut just nu?"
Föreläsare: Jale Poljarevius, Polismästare och underrättelsechef i polisregion Mitt.
* Skjutningar, sprängningar och mäns våld mot andra män har accelererat under de senaste tre åren. Mäns våld mot kvinnor har däremot hamnat lite i skuggan. I flera polisregioner har mäns våld mot kvinnor varit dödligare än skjutvapenvåldet.
Hur ska polisen kunna prioritera och bekämpa mäns våld mot kvinnor lika högt som insatserna mot gängbrottslighet?
Vilka resurser och lagändringar behövs?
* Går det att "knäcka" de kriminella gängen? Hur arbetar polisen med att stoppa gängrekryteringen? Och hur får vi fler att lämna organiserad brottslighet?

12.00 Mingellunch

13.00

"Vilken roll spelar hjärnan vid psykisk ohälsa och drogmissbruk?"
Föreläsare: Åke Pålshammar, neuropsykolog och universitetslektor vid Uppsala universitet.
Åkes föreläsning kommer att ge en inblick i hjärnans värld. Hur den rubbas av droger och hur ohälsa uppstår. Men även hur hjärnan kan spela en mer aktiv roll i samband med ohälsa och drogmissbruk.
Några av de problem som belyses är minnesfunktioner, uppmärksamhet och psykisk ohälsa.
Denna föreläsning ger dig kunskap om:
• Drogmissbrukets roll vid minne och glömska.
• Hur påverkas den psykiska hälsan av drogmissbruk?
• Vad är det mest utmärkande för hjärnans så kallade belöningssystem?

Vi kommer även att få lära oss hur hjärnan störs i sin funktion av händelser med inslag av stress och trauma.

14.15 Fika och mingel med utställarna

15.00

"Det stora sveket - att förlora två barn i suicid"
Föreläsare: Walter Kalmaru, författare, pappa
Varje år tar runt 1 500 människor sina liv. Det är fyra om dagen. Bara i Sverige. Ytterligare minst 15 000 personer gör suicidförsök varje år. (Källa: SKR)

Det här är en föreläsning som handlar om suicid och suicidprevention ur ett anhörigperspektiv. Att förlora en anhörig genom suicid är ett svårt trauma som kan leda till både sorg och livskris. Situationen innebär en ökad risk för psykisk ohälsa och även egna suicidhandlingar.

Walter Kalmaru bor i Stockholm tillsammans med sin fru Lotta. Här växte också hans två döttrar upp, Salme och Maya, men för åtta år sedan förlorade han båda två. Inom loppet av ett år tog de livet av sig. Maya blev 19 år och Salme 21 år. Hur är det möjligt?

Maya är 15 år när anorexin tar sitt grepp om henne. Föräldrarna misstänkte även att Maya drabbats av någon form av psykos, för hon hade tappat sin verklighetsuppfattning.
Walter och Lotta gör allt som står i deras makt för att få hjälp från de vårdande instanser som är ämnade att finnas tillhands.
Det blir en lång resa mot avgrunden där Mayas psykiska ohälsa till slut tar hennes liv.
Längs resan hamnar även Mayas äldre syster Salme i den psykiska ohälsans hänsynslösa grepp och efter ett problematiskt förhållande med fel person ser hon ingen annan utväg än att följa sin lillasyster.
Walter berättar om den stora sorgen, men också om det stora sveket som han upplevde från psykiatrin.
– Skyddsnätet fanns inte och mina döttrar fick betala med sina liv, säger Walter.
Walter har skrivit boken "Det stora sveket", som handlar om döttrarnas öde och om det bristande engagemanget, inkompetensen och nonchalansen de möttes av hos ansvariga vårdgivare. Med boken vill han åstadkomma debatt och förändring.

Vad hade kunnat göras annorlunda? Vilken hjälp hade familjen önskat och behövt?
Hade man kunnat undvika det som hände?

16.00

Vi avrundar dagen 

Vi reserverar oss för eventuell programändring.

Till anmälan

HVB- och Familjehemsdagen Stockholm - 4 september 2024

Datum: 2024-09-04
Tid: 08:15-16:00
Ort: Stockholm
Plats: 7A Odenplan

Min avdelning fattar beslut kring placeringar hos vårdgivare och/eller gör biståndsbedömningar
Välj den som närmast motsvarar din tjänst
Ange ditt mobilnummer för att få en påminnelse innan eventet via SMS.

Åhörarmaterial


HVB-dagen

HVB-dagen är mötesplatsen för dig som samverkar med HVB-hem. Vår idé är att HVB-dagen ska skapa goda förutsättningar för dig att träffa potentiella samarbetspartners, hitta nya HVB-hem, ta del av senaste nytt inom Hem, Vård och Boende och få massor med inspiration till din dagliga verksamhet.


Familjehemsdagen

Familjehemsdagen fokuserar på utveckling, möten och samverkan för professionella inom barn och ungdom. Dagen innehåller tankeväckande och utbildande föreläsningar där besökaren får ta del av nyheter i branschen.


LSS-dagen

LSS-dagen är mötesplatsen för dig som arbetar med placering/biståndsbedömning inom LSS/SoL, har ledande befattning inom myndighet för personer med funktionsnedsättning eller är verksam inom socialnämnd. Vår idé är att LSS-dagen ska skapa goda förutsättningar för dig att träffa potentiella samarbetspartners, fördjupa kunskap om och hitta nya LSS-verksamheter, ta del av senaste nytt inom verksamhetsområdet och få massor med inspiration till ditt dagliga arbete.