HVBGuiden.se
HVBGuiden.se
Hitta rätt HVB-hem, familjehem, stödboende, skyddat boende eller öppenvård
Glömt lösenordet?

Emil Häggbom och Mathilde Häggbom

HVBKriminalitet, Hot & VåldMissbruk & DrogerPsykisk ohälsa

"Mor och Son - Beroende och medberoende som familjesjukdom"

Hur påverkas folk i ens närhet av missbruk och medberoende?

Emil Häggbom (f. 1991) växte upp i en av Stockholms finare delar med en familjebild som såg stabil och bra ut på ytan, men som egentligen präglades av missbruk och medberoende. I de tidiga tonåren hade Emil kraftig ångest och klarade inte av att sköta skolan och som 13-åring började alkoholmissbruket. Emil fastnade i ett beroende med tyngre droger från 15 års ålder fram till 21 års ålder. Desperation efter bekräftelse, uppmärksamhet och känslan av att få tillhöra något ledde honom in i kriminalitet och utanförskap. Nu fick han äntligen komplimanger från sina nya "vänner". För att finansiera sitt drogberoende började Emil sälja narkotika och även stjäla från sin familj. Att det var olagligt tänkte han inte alls på.

Emil fick kontakt med beroendevården och vände sig samtidigt till en tolvstegsgemenskap. Även mamma Mathilde började vid den här tiden att gå på möten riktade till den beroendes familj, så kallad anhörigprogram. När hon satt på dessa möten insåg Mathilde att även hon själv hade saker att ta itu med. Hon hade under Emils beroendeperiod glömt bort sig själv och istället fokuserat på sonens problem.

Det är en så skamfylld familjesjukdom. Det är svårt att erkänna att någon i ens familj har problem men det är också viktigt att poängtera att även anhöriga behöver hjälp. Båda behöver bryta sina gamla mönster.
Nu är Emil nykter och föreläser tillsammans med mamma Mathilde om beroendet och medberoendet som drabbar hela familjen. De berättar även hur de själva upplevde de här åren och hur det har påverkat deras liv.
Under åren har Emil medverkat i TV, radio, tidningar och han har föreläst för bland annat narkotika polisen och Västmanlands tingsrätt.

Föreläsare: Emil Häggbom och Mathilde Häggbom, föreläsare med egen erfarenhet.

Vill du ha mer information eller boka?

Fyll i formuläret nedan så återkommer vi.