Sök- och placeringstjänst inom HVB och familjehem
< Tillbaka

Avancerad teknik bakom enkelt spel

”Kan ni inte hitta på något som gör det roligt att röra på sig, utan att man tänker på det?” Den frågan fick Margareta Frost Johansson som varit med och skapat succé-appen MatGlad. Nu lanseras svaret – uppföljaren GoGlad.

När Caroline Svahn och Linnea Bruto tar stenbron över Lillån växer det för fullt i två världar på en gång. Gräsmattor och lövträd är gröna på riktigt. I mobilen rör sig Carolines avatar i blå snickarbyxor, mössa, vit t-shirt och solglasögon på en lika grön tecknad karta. I hennes hand syns, känns och hörs en värld full av frön, växter och recept att laga. Samtidigt visas den verkliga världen i bild, miljön där spelaren rör sig.

– Jag hade saknat att det inte fanns något spel för oss som kanske har lite svårare att förstå. Det här är roligt för alla och i början gick jag faktiskt ner i vikt, säger Caroline och ler.

För att komma vidare i spelet måste du gå i verkligheten. Det är tanken bakom appen GoGlad, som efter tre års utvecklingsarbete i ett stort team, nu finns att ladda ner gratis.

I tre perioder har 30 testare provat spelet som ska fungera i alla smartphone. Det gäller att samla ingredienser till recept. För att få ingredienserna måste du först få frön. Och frön får du när du går.

– Det kan verka enkelt men ett enormt arbete och avancerad teknik ligger bakom, intygar Margareta Frost Johansson, utvecklingsledare på Hushållningssällskapet Västra och huvudansvarig för appen.

 

För att idén skulle bli digitalt spel och app i mobilen tog man hjälp av konceptutvecklare på Dimh AB.

– Den primära målgruppen är ungdomar och vuxna med kognitiv funktionsnedsättning men det är ett roligt spel för alla, säger Margareta Frost Johansson.

GoGlad kan spelas i olika svårighetsgrader och det finns stöd i form av text eller tal. Det går att spela enskilt eller tillsammans. Man kan också bjuda in vänner för att få hjälp med plantorna.

 

Källa: www.habilitering.se

Fler artiklar Visa alla artiklar

Snabbare larmkedja ska stoppa unga våldsutförare

Polisen ska larmas direkt när barn och unga i riskzon avviker från SiS-och HVB-placeringar. Snabbare insatser krävs för att förhindra att unga begår grova våldsbrott på uppdrag av kriminella nätverk. Läs mer

  • Lagstiftning
  • Barn och unga

Ersta LSS växer – startar nya boenden i Uppsala

Verksamhetsfältet LSS är ett område man känner starkt för inom Ersta Diakoni. Förra året startade Ersta fyra LSS-boenden i Stockholm, och fortsätter nu att växa genom att öppna två nya boenden i Uppsala. Regionens närhet till verksamheterna i Stockholmsområdet gör Uppsala extra lämpligt. Läs mer

  • Reportage