Sök- och placeringstjänst inom HVB och familjehem
< Tillbaka

Digitala påminnelser på LSS-boenden och äldreboenden

Just nu håller 10 kommuner på att testa olika digitala hjälpmedel för funktionsnedsatta och äldre. Till exempel är det digitala kalendrar med text och bild, som påminner om att laga mat, städa och andra vardagliga saker.

Karlstad är en av de tio kommuner som testar hjälpmedlet. Här inne i ett bostadsområde i en vanlig lägenhet, visas modern omsorgsteknik upp. Det är en lägenhet för visning och undervisning av hjälpmedel för personer med sviktande minne och andra funktionshinder.

Lägenheten är inredd som ett modernt hem, som kan hjälpa till. Med talstyrning kan ljuset tändas, rullgardinen dras ner och här finns utrustning för att påminna om att ta medicinen och som slår larm om man glömt kaffebryggaren på.

– Man vill ju kunna klara sig själv och inte vara beroende av en förälder eller personal, säger Per Calais på Karlstad kommun till Sveriges Television.

Källa: www.svt.se

Fler artiklar Visa alla artiklar

Snabbare larmkedja ska stoppa unga våldsutförare

Polisen ska larmas direkt när barn och unga i riskzon avviker från SiS-och HVB-placeringar. Snabbare insatser krävs för att förhindra att unga begår grova våldsbrott på uppdrag av kriminella nätverk. Läs mer

    Ersta LSS växer – startar nya boenden i Uppsala

    Verksamhetsfältet LSS är ett område man känner starkt för inom Ersta Diakoni. Förra året startade Ersta fyra LSS-boenden i Stockholm, och fortsätter nu att växa genom att öppna två nya boenden i Uppsala. Regionens närhet till verksamheterna i Stockholmsområdet gör Uppsala extra lämpligt. Läs mer