Sök- och placeringstjänst inom HVB och familjehem
< Tillbaka

Gatans Lag – vill besegra hemlöshet, missbruk och kriminalitet med fotboll

Gatans Lag FF är en förening som vänder sig till personer som lever eller har levt i hemlöshet, missbruk, kriminalitet eller annat socialt utanförsskap. Föreningens vision är att besegra detta genom fotboll.

Gatans Lag vill skapa motivation och kraft hos spelarna att själva förändra sin livssituation. De ser att motivationen att vilja göra en förändring och kraften att faktiskt orka utföra den finns hos många personer. Föreningen berättar att 87% av de tillfrågade i deras senaste spelarundersökning, svarade att deras deltagande hos Gatans Lag hjälper dem att avstå från droger och kriminalitet. Att få vara en del av en nykter och drogfri gemenskap i en trygg miljö, nämns av de svarande som en av de stora anledningarna till det.

Föreningen Gatans Lag bildades 2008 i Göteborg där föreningen också har sitt huvudsäte. I dagsläget har Gatans Lag både damlag och herrlag i Göteborg och Stockholm med ett hundratal spelare totalt.

Föreningen har två träningar i veckan och sedan 2020 deltar de även i seriespelet Korpen. Gatans Lag hittar även på andra aktiviteter tillsammans för att bygga och stärka relationerna inom laget och öka förutsättningarna för ett drogfritt liv tillbaka till samhället. Aktiviteterna är allt från cuper, turneringar, resor, grillkvällar och föreläsningar. Aktiviteter som medlemmarna får vara med och engagera sig i.

Gatans Lag representerar även Sverige i Homeless World Cup som spelas varje år någonstans i världen, vilket faktiskt gör föreningen till ett landslag.

Till Gatans Lag är alla välkomna oavsett fotbollskunskaper eller hur personens livssituation ser ut. Det är gratis att spela med i laget och den som vill kan bara dyka upp på en träning. Det enda kravet på träningarna är att deltagarna kommer nyktra och drogfria för dagen.

Källa: www.svenskalag.se/gatanslagff

Fler artiklar Visa alla artiklar

Snabbare larmkedja ska stoppa unga våldsutförare

Polisen ska larmas direkt när barn och unga i riskzon avviker från SiS-och HVB-placeringar. Snabbare insatser krävs för att förhindra att unga begår grova våldsbrott på uppdrag av kriminella nätverk. Läs mer

  • Lagstiftning
  • Barn och unga

Ersta LSS växer – startar nya boenden i Uppsala

Verksamhetsfältet LSS är ett område man känner starkt för inom Ersta Diakoni. Förra året startade Ersta fyra LSS-boenden i Stockholm, och fortsätter nu att växa genom att öppna två nya boenden i Uppsala. Regionens närhet till verksamheterna i Stockholmsområdet gör Uppsala extra lämpligt. Läs mer

  • Reportage