Sök- och placeringstjänst inom HVB och familjehem
< Tillbaka

Han löser stora problem med små medel

Skicka sms eller lyssna på musik med ett enda knapptryck, spela datorspel med ögonstyrning eller rullstolens joystick – digitala hjälpmedel behöver inte vara dyra och krångliga.

Tom Ek, logoped inom Habilitering & Hälsa i Region Stockholm, tipsar om smarta funktioner och säker surf.

Idag finns det många enkla och relativt billiga prylar som underlättar användningen av dator, läsplatta och mobiltelefon. Smarta funktioner och bra webbplatser öppnar också nya möjligheter till delaktighet, kommunikation och färdighetsträning för personer med funktionsnedsättning.

Xbox Adaptive Controller är ett litet mixerbord, en magisk låda med flera ingångar som gör att man inte behöver tangentbord, mus eller handkontroll.

För personer med begränsad rörlighet i fingrarna kan en surfplatta vara en alltför stor utmaning. Då kan nyare generationers ipad med senaste IOS-uppdateringen vara en lösning.

  • Att kunna styra Ipaden med mus förenklar för väldigt många. Med joystick kan ännu fler använda Ipad och de som kör el-rulle kan använda samma joystick till Ipaden som de styr stolen med, berättar Tom Ek.

 

    Källa: www.habilitering.se

Fler artiklar Visa alla artiklar

Snabbare larmkedja ska stoppa unga våldsutförare

Polisen ska larmas direkt när barn och unga i riskzon avviker från SiS-och HVB-placeringar. Snabbare insatser krävs för att förhindra att unga begår grova våldsbrott på uppdrag av kriminella nätverk. Läs mer

  • Lagstiftning
  • Barn och unga

Ersta LSS växer – startar nya boenden i Uppsala

Verksamhetsfältet LSS är ett område man känner starkt för inom Ersta Diakoni. Förra året startade Ersta fyra LSS-boenden i Stockholm, och fortsätter nu att växa genom att öppna två nya boenden i Uppsala. Regionens närhet till verksamheterna i Stockholmsområdet gör Uppsala extra lämpligt. Läs mer

  • Reportage