HVBGuiden.se
HVBGuiden.se
Hitta rätt HVB-hem, familjehem, stödboende, skyddat boende eller öppenvård
Glömt lösenordet?

Kommunerna brister i sina insatser mot självmord

En stor majoritet av kommunerna saknar viktiga före-byggande insatser för att förhindra självmord visar en undersökning från Suicide Zero.

Varje år tar runt 1 500 personer i Sverige sitt liv. Kommunerna har en viktig roll i det självmordsförebyggande arbetet men en majoritet av kommunerna saknar viktiga insatser för att förhindra självmord.

De insatser som har visat sig ha en förebyggande effekt är till exempel att ge stöd till riskgrupper, utbilda personal, genomföra insatser i skolan och åtgärda risker i den fysiska miljön.

Den ideella organisationen Suicide Zero har skickat ut en enkät till landets 290 kommuner, där 181 svarade. Endast 10 av de 181 kommunerna bedöms ha goda insatser för att förebygga självmord.

– Kommunrankingen vi gjort baserat på svaren visar på nedslående få ’gröna kommuner’. Det finns områden som i stort sett alla kommuner måste ta tag i, som att åtgärda risker i den fysiska miljön. Samtidigt uppger många i fritextsvaren att de ligger i startgroparna med sitt suicidpreventiva arbete, säger Rickard Bracken, Suicide Zeros generalsekreterare i ett pressmeddelande.

Källa: www.svd.seFler artiklar Visa fler artiklar