HVBGuiden.se
HVBGuiden.se
Hitta rätt HVB-hem, familjehem, stödboende, skyddat boende eller öppenvård
Glömt lösenordet?

Veabacken HVB, Off Clinic

Besöksadress: Visseltofta
Postadress: Grimsväg 12, 283 95 Visseltofta
Föreståndare: Catharina Åkesson, 070-860 56 28
Placeringsansv: Placeringsenheten, 0771-11 33 11
Platsantal: 6


Målgrupp: Vi arbetar med behandling av pojkar med sexualiserade beteenden eller som har förgripit sig sexuellt. Vi vänder oss till hela Sverige och föräldrar och nätverk inkluderas i behandlingsarbetet.

Vi tar emot pojkar som varit i behandling på Visslan eller Bakfickan, men ännu inte klarar av behandling i öppenvård. Har tillstånd att göra direktinskrivningar. Detta kan vara aktuellt gällande lite äldre ungdomar som behöver färdigheter för att kunna ta ansvar för sitt eget liv.
Syftet med behandlingen är att ungdomen först lär sig de färdigheter som behövs för ett övergreppsfritt liv på Visslan eller Bakfickan. När behandlingen sedan gått framåt, och risken för återfall minskat, kan ungdomen fortsätta sin behandling hos oss på Veabacken och tillämpa sina nyvunna färdigheter och träna dom i friare former.

Behandlingsinnehåll: Behandlingen bedrivs i trivsamma, ändamålsenliga lokaler i en salutogen anda. Vi använder:

-övergreppsspecifik behandling i grupp och individuellt
-beteendeterapi
-färdighetsträning DBT
-sex- och samlevnadsundervisning
-traumabehandling
-familjebehandling

Målet med behandlingen är att få unga människor som har sexuella problembeteenden att:

-inse sina svårigheter
-ta ansvar för sitt problem
-förstå de samverkande faktorerna bakom problembeteendet
-uppfatta risksignaler
-kontrollera sitt beteende
-utöva en sund sexualitet samt få det nära nätverket att förstå ungdomens problem så att nätverket kan skydda mot nya övergrepp samt stödja till ett återfallsfritt liv

Varje ungdom har ett team omkring sig bestående av två behandlingspedagoger eller kontaktpersoner samt en samtalsterapeut. Teamet har tillgång till psykiatriker, sjuksköterska samt legitimerad familjeterapeut. Behövs det familjebehandling i mer omfattande grad tar familjeterapeuten ansvar för denna.

PERSONAL
Personalgruppen är välutbildad och erfaren. Vi har sedan 2004 arbetat med barn och ungdomar som begått sexuella övergrepp. Arbetet bygger på det som är verksamt utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet, bland annat KBT (Kognitiv BeteendeTerapi) och DBT (Dialektisk BeteendeTerapi).
Personalgruppen består av samtalsterapeuter, familjeterapeut och behandlingspedagoger. Hela personalgruppen har genomgått utbildning i DBT och övergreppsspecifik behandling.

Geografi: Visseltofta i Osby kommun. Norra Skåne. 15 minuters körtid från E 4:an

Huvudman: Off.Clinic, Humana

Org nr: 556625-9429

Upptagningsområde: Hela Sverige

Inskrivningsförfarande: Via föreståndaren

Övriga upplysningar: SKOLA
Det finns en kommunal grundskola avsedd för ungdomar inskrivna på behandlingshemmen i våra lokaler. Skolan utgör en säker miljö där ungdomarna inte har möjlighet att förgripa sig sexuellt eller på annat sätt kränka någon genom ett sexualiserat beteende. På skola arbetar fyra lärare. Under skoldagen finns även behandlingspersonal med i klassrummen och på raster.
Om ungdomen tillhör gymnasieskolan använder vi oss av kringliggande skolor. Det görs alltid en bedömning om ungdomen i så fall behöver en ledsagare som bistår i att minimera risk för nya övergrepp. Visslans skola erbjuder grundskolans alla ämnen. Undervisningen utgår från varje enskild ungdoms behov. Skolan strävar efter att ha en lugn och rofylld arbetsmiljö där alla ska få möjlighet att utvecklas utifrån sin förmåga och kunskapsnivå. Elevgruppen delas upp i mindre grupper. Det möjliggör mycket stöd och hjälp till varje enskild ungdom.

Visslans skola erbjuder IUP-samtal, individuella utvecklingssamtal, samt skriftliga omdömen en gång per termin. Utöver det finns lärarna tillgängliga för samtal och information i samma utsträckning som i en vanlig skola.

"Visslan HVB" ansvarar för riktigheten i uppgifterna på denna sida samt för eventuella upphovsrättsfrågor

"Veabacken HVB, Off Clinic" ansvarar för riktigheten i uppgifterna på denna sida samt för eventuella upphovsrättsfrågor avseende bilder, filmer och broschyrer länkade till denna sida. HVBGuiden.se är inte en tillståndsmyndighet. Verksamheterna ansvarar själva för riktigheten i respektive tillstånd. Läs mer på Inspektionen för Vård och Omsorg: ivo.se

Behandlingsmetod
DBT
KBT
Inriktning
Incest
Inlärningsvårigheter
Sexuella övergrepp
Övergreppsspecifik
Målgrupp
Endast pojkar
Sjukdomar och Besvär
ADHD / ADD
Autismspektrum
Neuropsykiatriska diagnoser
OCD, Tvångssyndrom
PTSD, Posttraumatisk Stressyndrom
Psykosocial problematik
Tourettes syndrom
Ångestsyndrom