HVBGuiden.se
HVBGuiden.se
Hitta rätt HVB-hem, familjehem, stödboende, skyddat boende eller öppenvård
Glömt lösenordet?

Pilkasens Gård

Mobil: 0723-290401
Tfn: 0793-530 230
Fax: 0522-60 42 12

Besöksadress: Västra Götaland
Postadress: Västra Götaland
Föreståndare: Therese Larsson, 0723-290401
Placeringsansv: Therese Larsson, 0723-290401, 0706-696800
Platsantal: 3 platser (tillstånd för 5 platser efter planerad utbyggnad)
Lagrum: LVU, SoL 4.1


Målgrupp: Pilkasens gård är ett litet gemytligt boende med 3 platser (tillstånd för 5 platser efter planerad tillbyggnad). Vi riktar oss till flickor och pojkar 14-18 år med psykosocial problematik som yttrar sig t.ex. i utåtagerande och/eller hotfullt beteende, självskada, begynnande kriminalitet och/eller begynnande missbruk. Vi tar emot planerade och akuta placeringar (SoL och LVU) och erbjuder såväl utredning som behandling. Vi erbjuder social utredning samt neuropsykiatrisk utredning. Vår neuropsykiatriska utredning följer socialstyrelsens riktlinjer och ansvarig för utredning är Leg. psykolog tillika Leg. psykoterapeut (KBT-terapeut) tillsammans med Leg. specialistläkare i psykiatri (överläkare).

Behandlingsinnehåll: På Pilkasens gård arbetar vi för att ge varje enskild ungdom stöd, omsorg och behandling av hög kvalitet. Verksamheten präglas av ett respektfullt bemötande, relationsbyggande, en tydlig struktur, beaktande av integritet och delaktighet samt en trivsam och trygg boendemiljö. Vi har ett lösningsfokuserat förhållningssätt och vår grundläggande arbetsmetod är KBT där vi aktivt arbetar mot beteendeförändring (beteendeskattningar, beteendeanalyser, KBT-träning). Vi arbetar med att identifiera och stärka den enskildes skyddsfaktorer samt motverka/minska riskfaktorer. Vi arbetar även med MI (motiverande samtal) och ART (ilskekontroll, social färdighetsträning, moraliskt resonerande). Vidare arbetar vi vid behov med DBT-inslag i behandlingen. Vårt arbete följer BBIC:s struktur genom hela placeringstiden. Utöver arbetet med våra evidensbaserade metoder är miljöträning med hästar/ridning och övriga aktiviteter som erbjuds en viktig del av behandlingen.

Genomförandeplan: De första 2-4 veckorna är en kartläggningsfas där vi sammanställer informationen från socialtjänstens utredning, vårdplan samt uppdrag, eventuellt genomfört studiebesök, eventuell HSL-information, skattningar och intervjuer. Utifrån informationen utformar vi tillsammans med den unge en genomförandeplan. Genomförandeplanen kommuniceras sedan med vårdnadshavare och socialtjänst och revideras vid behov. Den färdiga genomförandeplanen är socialtjänsten tillhanda senast 1 månad efter placeringens start. Genomförandeplanen blir vårt styrinstrument under placeringen.

Kontaktperson: Varje ungdom har en kontaktperson som har ett utökat ansvar för ungdomen under placeringens tid. Kontaktpersonen håller regelbundna samtal. Omfattning av samtal anpassas utifrån den enskilde ungdomens behov och förutsättningar.

Nätverksarbete: Att arbeta med den unges nätverk anser vi vara en viktig nyckel för att nå långsiktig framgång i behandlingsarbetet. Vi arbetar aktivt med att inkludera och samarbeta med den unges nätverk så som familj, släkt, vänner (om lämpligt enligt socialtjänst) samt professionella (skola, sjukvård, firtid etc.). Utöver den kartläggning som genomförs i början av placeringen arbetar vi för att främja befintliga kontakter samt skapa och bibehålla nya positiva kontakter.

Insatslängd: Behandlingslängden utgår alltid från ungdomens individuella behov och utveckling med grund i socialtjänstens bedömning och uppdrag men beräknas generellt till 5-9 månader. Neuropsykiatrisk utredning beräknas generellt till 10-12 veckor.

Geografi: Pilkasens gård ligger en mil utanför Uddevalla (8 mil norr om Göteborg) i ett idylliskt avskilt läge med bara fem minuters promenadavstånd till havet. På gården finns två stall där våra hästar går på lösdrift, en paddock, trädgård med odlingar, en mountainbike-slinga, en liten verkstad med möjlighet till snickeri etc.

Huvudman: Astreab AB

Org nr: 556871-1070

Upptagningsområde: Hela landet

Inskrivningsförfarande: I samband med förfrågan inhämtar vi information från socialtjänsten (muntligt samt utredning) och påbörjar därmed processen av en lämplighetsbedömning. BBIC:s samrådsdokument upprättas och vi bjuder in till studiebesök där ungdomen får komma till boendet tillsammans med vårdnadshavare (om socialtjänst bedömt detta lämpligt) och socialsekreterare. Vi visar runt på boendet och dess omgivningar och ger information om t. ex. hur en dag på boendet kan se ut, vilka aktiviteter som finns, vilka personer som arbetar på boendet, hur många andra ungdomar som bor där etc. Vi går även igenom boendets regler samt informerar om ungdomens rättigheter (t.ex. rätten till integritet och delaktighet, rätten att ta del av dokumentation samt information om rutin för synpunkter och klagomål).

Om ungdom och vårdnadshavare samtycker (vid SoL/och eller LVU) och socialtjänsten bedömer att placeringen ska genomföras samt att verksamhetens föreståndare finner det lämpligt planeras datum för flytt. Efter att vi fått ett placeringsbeslut från socialtjänst/nämnd fattar vår föreståndare beslut om inskrivning.

"Pilkasens Gård" ansvarar för riktigheten i uppgifterna på denna sida samt för eventuella upphovsrättsfrågor avseende bilder, filmer och broschyrer länkade till denna sida. HVBGuiden.se är inte en tillståndsmyndighet. Verksamheterna ansvarar själva för riktigheten i respektive tillstånd. Läs mer på Inspektionen för Vård och Omsorg: ivo.se

Behandlingsmetod
ART
DBT
KBT
Lösningsfokuserat arbetssätt
MI, motiverande samtal
Lagrum
Insats / LVU
Insats / SoL 4.1 - Bistånd för boende
Målgrupp
Pojkar och flickor
Sjukdomar och Besvär
Autismspektrum
Bipolär sjukdom
Borderline / Emotionell Instabil Personlighetsstörning
Depression
Fobier
Neuropsykiatriska diagnoser
OCD, Tvångssyndrom
PTSD, Posttraumatisk Stressyndrom
Psykosocial problematik
Trauma
Ätstörning
Ångestsyndrom
Särskilda upplysningar
Akuthem
Tillståndsbevis utfärdat av IVO