HVBGuiden.se
HVBGuiden.se
Hitta rätt HVB-hem, familjehem, stödboende, skyddat boende eller öppenvård
Glömt lösenordet?

Skattegården HVB

Besöksadress: Bergtallstigen 2, Blidsberg
Postadress: Bergtallstigen 2, 523 76 Blidsberg 1:25
Föreståndare: Kristina Andersson, 070-320 12 54
Placeringsansv: Centrala placeringsenheten, 0771-11 33 11
Platsantal: 4
Lagrum: LVU, SoL 7.1.1, SoL 7.1.2, SoL 7.1.3, SoL 7.1.4


Målgrupp: Här bor barn 9-12 år med komplex psykosocial och emotionell problematik. Den kan ta sig uttryck i låg impulskontroll, utåtagerande beteende, självskadebeteende, isolering, brister i sociala färdigheter och problematisk skolfrånvaro. Det är även vanligt att våra barn upplevt trauman och tidig omsorgssvikt. Vi strävar efter att skapa varaktiga förändringar för barnen.

Vi tar placeringar enligt SoL och LVU. I samarbete med partner kan vi på uppdrag av placerande socialtjänst utföra utredningar, riskbedömningar och terapisamtal via legitimerad psykolog.

Behandlingsinnehåll: På Humanas HVB arbetar vi framför allt utifrån inlärningspsykologiska principer och evidensbaserade metoder med fokus på kognitiv beteendeterapi (KBT). Genom att observera och tydliggöra funktionella beteenden uppmärksammar vi den unge på strategier och verktyg för att själv hantera situationer i livet.
Vi strävar efter att ge barnen struktur, trygghet, skydd och glädje under sin vistelse på Skattegården. Vårt bemötande vilar på engagemang, respekt och en tilltro till barnens egna förmågor samt en vilja att förmedla hopp om framtiden. Vårt arbetssätt bygger på en vardag med styrning, stöd och en tydliggörande pedagogik som skapar förutsägbarhet för barnen.
Avgörande för behandlingen är vi är tillgängliga för att kunna bygga relationer som barnen upplever som ärliga och äkta. Vi har en hög bemanning för att ge den trygghet det innebär att alltid ha stabila vuxna i närheten. Med hjälp av lågaffektivt bemötande (LAB) ger vi barnen möjlighet att uppleva alternativa sätt att hantera konflikter och att se vuxna som agerar modell för ett sådant förhållningssätt.
Vi arbetar salutogent, motivationsstödjande och lågaffektivt. Vi använder oss av tydliggörande pedagogik för att öka barnens förståelse av tillvaron och känslan av sammanhang. Connect är en metod för att säkerställa en sund och trygg anknytning mellan personal och barn. Förtroendefulla samtal ger barnen möjlighet att uttrycka sig och uppleva att de blir förstådda och lyssnade på.

Andra delar av vårt behandlingsupplägg är:

Kognitiv psykoterapi
- Studio III
- TMO
- rePULSE
- KASAM
- MT
- CPS
Vi mäter utvecklingen regelbundet genom bland annat SDQ. Dokumentation sker enligt BBIC-strukturen.

På Skattegården ser vi barnens nätverk som en viktig resurs i behandlingen. Därför arbetar vi för att samverka med barnens föräldrar och närmaste nätverk när det är möjligt. De bjuds in successivt för att finna gemensamma mål och strategier för att möta barnens behov och om möjligt förkorta deras vistelse i verksamheten.
Målet med behandlingen är att ge barnen möjlighet att lära sig funktionella beteenden utifrån ålder, genom att träna sina sociala färdigheter, delta i sociala aktiviteter, få hjälp med en fungerande skolgång och förbättra kontakter med föräldrar/anhöriga.
För att skapa en mjuk övergång till följande steg i behandlingarna samarbetar vi nära Humanas övriga enheter, bland annat i Göteborg och Uddevalla.
Skattegården ingår i Humanas "småbarnsnätverk" – en samverkan mellan enheterna för att ytterligare stärka barnens perspektiv genom en gemensam kompetensutveckling

SKOLA OCH AKTIVITETER
Många går i den lilla kommunala skola som ligger nära boendet, som erbjuder en specialpedagog vid behov. I Ulricehamns kommun finns flera alternativa skolor där barnen matchas in efter behov.
Barn för vilka vanlig grundskola inte är bästa alternativet går i särskolan Ulrikaskolan i Ulricehamn.

PERSONAL
På Skattegården finns personal dygnet runt. På nätterna tillämpas sovande jour. Vid behov sätter vi in vaken nattpersonal.
Personalen är behandlingspedagoger med hög kompetens och lång erfarenhet av att arbeta med unga. I rekryteringen letar vi efter människor med ett stort hjärta som ser möjligheter i arbetet med barnen.

Geografi: Blidsberg, Ulricehamn

Huvudman: Humana

Org nr: 556586-2371

Upptagningsområde: Hela Sverige

Inskrivningsförfarande: Centrala placeringsenheten 0771-11 33 11 eller placering@humana.se
Beslut tas av föreståndare/verksamhetschef.

Språk: I personalgruppen finns en bred språklig och kulturell kompetens.

Övriga upplysningar: Skattegården är ett familjärt HVB beläget i utkanten av Blidsberg, några mil norr om Ulricehamn. Det ligger avskilt i samhället med utsikt över stora jordbrukslandskap. Här har barnen en lugn miljö med gott om utrymme att röra sig utan risk för konflikter med omgivningen. Enheten ligger vägg i vägg med Bergtallen HVB.

Fastigheten är rymlig och alldeles nyrenoverad, vilket ger stora möjligheter att anpassa beläggningen efter vilka som för tillfället bor här samt för personalen att sova på samma våningsplan som barnen. Dispositionen av huset, med möjlighet att utnyttja många rum på två olika plan, underlättar när barnen har olika behov.

Vi välkomnar studiebesök på enheten.

"Skattegården HVB" ansvarar för riktigheten i uppgifterna på denna sida samt för eventuella upphovsrättsfrågor avseende bilder, filmer och broschyrer länkade till denna sida. HVBGuiden.se är inte en tillståndsmyndighet. Verksamheterna ansvarar själva för riktigheten i respektive tillstånd. Läs mer på Inspektionen för Vård och Omsorg: ivo.se

Behandlingsmetod
KBT
Lösningsfokuserat arbetssätt
MI, motiverande samtal
Miljöterapi
PDT, Psykodynamisk Psykoterapi
Trauma
Våld i nära relation
Inriktning
Hedersrelaterat
Incest
Inlärningsvårigheter
Sexuella övergrepp
Lagrum
Insats / LVU
Insats / Socialtjänstlagen (SoL) 7 kap. 1 § p. 1
Insats / Socialtjänstlagen (SoL) 7 kap. 1 § p. 2
Insats / Socialtjänstlagen (SoL) 7 kap. 1 § p. 3
Insats / Socialtjänstlagen (SoL) 7 kap. 1 § p. 4
Målgrupp
Pojkar och flickor
Sjukdomar och Besvär
Neuropsykiatriska diagnoser
Trauma
Ätstörning
Särskilda upplysningar
Tillståndsbevis utfärdat av IVO