HVBGuiden.se
HVBGuiden.se
Hitta rätt HVB-hem, familjehem, stödboende, skyddat boende eller öppenvård
Glömt lösenordet?

Skärvet

Besöksadress: Växjö
Postadress: Södra Järnvägsgatan 30, 35234 Växjö
Föreståndare: Gustaf Haglund, 076-139 71 93
Placeringsansv: Centrala placeringsenheten, 0771-11 33 11
Platsantal: 18
Lagrum: LPT, LRV, LVM, SoL 7.1.2, SoL 7.1.3


Målgrupp: Hit välkomnas vuxna personer från 21 år med psykisk sjukdom, störning eller funktionsvariation. Vi tar också emot personer med samsjuklighet och arbetar motiverande för ett nyktert liv. Vi kan inte erbjuda behandling mot skadligt bruk och beroende på boendet men stödjer och hjälper klienter att komma till och delta i behandling.

Vi tar placeringar enligt SOL, LVM, ÖPT, ÖRV. Funktionsbedömningar och utredningar kan ordnas beroende på uppdrag.

Behandlingsinnehåll: ARBETSSÄTT
På Skärvet står klientens livskvalitet och hälsa i fokus. Vår personal har lång erfarenhet av arbete med psykiatri och återhämtning. Vårt professionella team utformar en genomförandeplan utifrån uppdrag tillsammans med klienten och följer upp regelbundet. Vi utvärderar ständigt vårt bemötande och arbetssätt och anpassar oss efter individens behov.
Miljön på Skärvet är tydlig, trygg, förutsägbar och meningsfull. Det är så vi skapar förutsättning för det bästa möjliga livet. Samtliga våra arbetsmetoder och arbetssätt vilar på vetenskaplig grund eller beprövad erfarenhet. Lågaffektivt bemötande, Motiverande samtal och Tydliggörande pedagogik är centrala delar av vårt arbetssätt.
Dokumentation sker enligt IBIC-strukturen.
Utredningsuppdrag kan tas emot beroende på uppdragsbeskrivning.
Personalgruppen hjälper och stödjer den enskilde med samtliga vardagliga göromål som ingår i uppdraget.
Vi erbjuder hälso- och sjukvård, omvårdnad, habilitering och rehabilitering till och med nivån för den legitimerade sjuksköterskans, arbetsterapeutens och fysioterapeutens yrkesansvar.
På Humana arbetar vi utifrån ett normkritiskt perspektiv där alla människor har lika värde utifrån de sju diskrimineringsgrunderna. Humanas värdegrund, sammanfattad med värdeorden Engagemang, Ansvar och Glädje, genomsyrar verksamheten och hålls levande genom dagligt ledarskap samt strukturerade diskussioner och övningar.
Vi har flertalet särskilda boende, HVB och LSS i närområdet vilket möjliggör goda förutsättningar för samarbete när det gäller vårdflätor.

SYSSELSÄTTNING OCH AKTIVITETER
Regelbundna fritidssysselsättningar stärker den fysiska och psykiska hälsan, beteendeaktivering och sociala kontakter. En meningsfull och aktiv fritid är därför en del av vistelsen på Skärvet. Vi är stolta över vårt samarbete med Nätverket SIP som erbjuder sysselsättning, arbetsträning, praktik och aktiviteter i många olika former. Här kan klienter delta från någon timme i veckan upp till heltid. Nätverket SIP anordnar sysselsättning inom bygg, media, smådjursskötsel, IT, trädgård, hantverk med mera. Klienten får en egen handledare på SIP som samverkar med klientens kontaktperson på Skärvet. Lokalerna ligger bara några minuters promenad från boendet. Vi kan samordna studiebesök vid Skärvet och Nätverket SIP samma dag.

Utöver vårt samarbete med Nätverket SIP så ingår fysisk aktivitet i veckoschemat. Vi anordnar både gemensamma och individuellt anpassade aktiviteter, där vi kombinerar social färdighetsträning med många sorters kultur, idrott, friluftsliv och annat för att skapa nya erfarenheter och intressen.

PERSONAL
I personalgruppen på boendet finns skötare, undersköterskor med vidareutbildning psykiatri, socialpedagog och psykiatrisjuksköterska. Vi har tillgång till arbetsterapeut, fysioterapeut och läkare vid behov och enligt planering. Vi anpassar vår bemanning utefter behoven hos de som bor hos oss. Vi har vaken nattpersonal.

Geografi: Växjö

Huvudman: Humana

Upptagningsområde: Hela Sverige.

Inskrivningsförfarande: Centrala placeringsenheten, placering@humana.se eller 0771-11 33 11

"Skärvet" ansvarar för riktigheten i uppgifterna på denna sida samt för eventuella upphovsrättsfrågor avseende bilder, filmer och broschyrer länkade till denna sida. HVBGuiden.se är inte en tillståndsmyndighet. Verksamheterna ansvarar själva för riktigheten i respektive tillstånd. Läs mer på Inspektionen för Vård och Omsorg: ivo.se

Behandlingsmetod
MI, motiverande samtal
Inriktning
Incest
Inlärningsvårigheter
Kriminalitet
LARO
Sexuella övergrepp
Lagrum
Insats / LPT
Insats / LRV
Insats / LVM
Insats / Socialtjänstlagen (SoL) 7 kap. 1 § p. 2
Insats / Socialtjänstlagen (SoL) 7 kap. 1 § p. 3
Målgrupp
Kvinnor och män
Sjukdomar och Besvär
ADHD / ADD
Alkoholberoende
Antisocial personlighetsstörning
Autismspektrum
Bipolär sjukdom
Borderline / Emotionell Instabil Personlighetsstörning
Depression
Dubbeldiagnos / Samsjuklighet
Fobier
Läkemedelsberoende
Narkotikaberoende
Neuropsykiatriska diagnoser
OCD, Tvångssyndrom
PTSD, Posttraumatisk Stressyndrom
Psykosocial problematik
Schizofreni
Spelmissbruk
Tourettes syndrom
Trauma
Ätstörning
Ångestsyndrom
Övriga psykossjukdomar
Särskilda upplysningar
Kan ta emot rörelsehindrade
Tillståndsbevis utfärdat av IVO