HVBGuiden.se
HVBGuiden.se
Hitta rätt HVB-hem, familjehem, stödboende, skyddat boende eller öppenvård
Glömt lösenordet?

HVB- och Familjehemsdagen på 7A Odenplan

Välkommen till en kostnadsfri kunskaps- och inspirationsdag med fokus på HVB och Familjehem. HVBGuiden.se arrangerar en HVB- och Familjehemsdag i Stockholm den 15 mars 2023.

HVB-dagen är ett slutet branschevenemang avsett för dig som arbetar inom socialtjänsten med placering eller har en ledande befattning inom socialtjänst, kriminalvård eller landsting. Här träffar ni potentiella samarbetspartners, HVB- och Familjehem, tar del av senaste nytt och får massor med inspiration till ert dagliga arbete.

Välkommen att föranmäla dig som besökare på HVB- och Familjehemsdagen i Stockholm den 15 mars 2023. Vi bekräftar din föranmälan via mejl. Begränsat antal platser, först till kvarn gäller.

Till anmälan

Program

Välkommen till en branschdag med inspirerande föreläsare:

8.30 Dagen inleds med kaffe/te, smörgås och registrering

9.30

"ADHD i livet, i skolan och på arbetsplatsen - forskning, hjärnan och strategier"
Föreläsare: Martina Nelson, leg psykolog, specialiserad inom neuropsykiatri, verksamhetschef SMART Psykiatri.
ADHD är en av de vanligaste neuropsykiatriska funktionsnedsättningarna. I Sverige beräknas ADHD förekomma hos 5-7 procent av barn och ungdomar, och vara ungefär dubbelt så vanligt hos pojkar som hos flickor. Hos vuxna beräknas ADHD förekomma hos knappt 3 procent av både män och kvinnor.
 
Vad är skillnaden mellan pojkar och flickor med ADHD? Hur påverkas barn, ungdomar och vuxna av ADHD? Hur kan ADHD yttra sig i vuxen ålder?
 
I den här föreläsningen får du kunskap och förståelse för att ge bra och rätt insatser.
 
10.15 Kaffe och mingel med utställarna

11.00
Föreläsningen fortsätter.
Föreläsare: Martina Nelson


12.00 Lättare lunch

13.00

"Hur kommer det sig att unga killar mördar och mördas?"
Föreläsare: Evin Cetin, jurist, författare och verksam advokat fram till sommaren 2022.

Hur kommer det sig att ett av världens rikaste länder under de senaste åren har skakats av att unga killar mördar och mördas? Det är en av de stora frågorna i författaren och juristen Evin Cetins bok "Mitt ibland oss" som nyligen gavs ut. Evin har även intervjuats i Nyhetsmorgon på TV4 och var nyss injuden att delta på Sveriges Rikskonferens "Folk och Försvar" i Sälen.

I sitt jobb som advokat har Evin Cetin mött såväl offren som förövarna i det gängvåld som skakat om vårt svenska samhälle. I "Mitt ibland oss" träffar hon huvudpersonerna själva: de som beställer morden, de som lever med ett pris på sitt huvud och de som rekryterar narkotikans barnsoldater. Genom deras berättelser kastar Cetin nytt ljus på frågan ingen verkar kunna besvara: Vad är det som händer och går det att stoppa?

I slutet av föreläsningen kommer Clea Rodziewicz (socialpedagog) och en arbetsgivare att samtala om förutsättningar att bryta med kriminella nätverk och att komma in i arbetslivet.
Vad behöver arbetsgivarna för stöd? 
Hur kan processen se ut för att skapa en trygg och hållbar ingång för unga, som aldrig arbetat och som har hoppat av studier i mycket tidig ålder?

14.00 Fika och mingel med utställarna

14.45

"Drogmissbruk, livet som tung kriminell och att bryta med kriminellt nätverk"
Föreläsare: Maher Turkie, egen erfarenhet av gängkriminalitet och drogmissbruk, grundare till No2Crimes.
Den grova brottsligheten, främst det skjutvapenrelaterade våldet och sprängningar, har drabbat Sverige hårt. Vi läser dagligen om dessa våldsdåd.
Kriminella gäng slåss om drogmarknaden och allt fler faller offer för de knarkrelaterade krigen.
Det finns samband mellan drogerna, dödsskjutningarna och sprängningarna som förekommer nästan varje dag i vårt land.
Att vara kriminell har blivit ett yrke och de kriminella lever på droghandel.

Vi har bjudit in Maher Turkie som kommer att berätta om sitt drogmissbruk, livet som tung kriminell och att bryta med den kriminella världen.

Som tonåring tog han hand om sin mamma och sina syskon eftersom pappan inte var närvarande i hemmet. Han stod i valet att ta ett "vanligt" 9-17-jobb,
men trodde att snabba pengar var lösningen på hans problem och valde den kriminella banan. Hans dröm var att bli narkotikapolis men blev istället den polisen jagade.
Maher har suttit 6 år i fängelse, både i Sverige och utomlands.

Han försökte flera gånger lämna den kriminella världen och ett tungt drogmissbruk bakom sig. Vändpunkten kom när han på djupet började reflektera kring varför och
vilka han sårat genom sina vägval.

Med Mahers bakgrund i den kriminella sfären blir han ofta kontaktad för att ge en jordnära åsikt kring vad som sker på gatorna i våra städer.
Vilka är det som skjuter och varför? Hur kommer framtiden att bli? Vad kan socialtjänsten i sin yrkesroll göra åt problemen? 

15.45

Vi avrundar dagen 

Vi reserverar oss för eventuell programändring.

Till anmälan

HVB- och Familjehemsdagen Stockholm - 15 mars 2023

Datum: 2023-03-15
Tid: 08:30-15:45
Ort: Stockholm
Plats: 7A Odenplan

Min avdelning fattar beslut kring placeringar hos vårdgivare och/eller gör biståndsbedömningar
Välj den som närmast motsvarar din tjänst
Ange ditt mobilnummer för att få en påminnelse innan eventet via SMS.

Åhörarmaterial


HVB-dagen

HVB-dagen är mötesplatsen för dig som samverkar med HVB-hem. Vår idé är att HVB-dagen ska skapa goda förutsättningar för dig att träffa potentiella samarbetspartners, hitta nya HVB-hem, ta del av senaste nytt inom Hem, Vård och Boende och få massor med inspiration till din dagliga verksamhet.


Familjehemsdagen

Familjehemsdagen fokuserar på utveckling, möten och samverkan för professionella inom barn och ungdom. Dagen innehåller tankeväckande och utbildande föreläsningar där besökaren får ta del av nyheter i branschen.


LSS-dagen

LSS-dagen är mötesplatsen för dig som arbetar med placering/biståndsbedömning inom LSS/SoL, har ledande befattning inom myndighet för personer med funktionsnedsättning eller är verksam inom socialnämnd. Vår idé är att LSS-dagen ska skapa goda förutsättningar för dig att träffa potentiella samarbetspartners, fördjupa kunskap om och hitta nya LSS-verksamheter, ta del av senaste nytt inom verksamhetsområdet och få massor med inspiration till ditt dagliga arbete.