HVBGuiden.se
HVBGuiden.se
Hitta rätt HVB-hem, familjehem, stödboende, skyddat boende eller öppenvård
Glömt lösenordet?

LSS-dagen på Norrlands Nation

Välkommen till en kostnadsfri kunskaps- och inspirationsdag med fokus på utveckling, möten och samverkan för professionella inom LSS/SoL. LSS-dagen är mötesplatsen för er som arbetar med placeringar och biståndsbedömningar inom LSS/SoL, har ledande befattning inom myndighet för personer med funktionsnedsättning eller är verksam inom socialnämnd.

På LSS-dagen träffar du potentiella samarbetspartners, får fördjupad kunskap om och hittar nya LSS-verksamheter, tar del av senaste nytt inom verksamhetsområdet och får massor med inspiration för ditt dagliga arbete.

Välkommen att föranmäla dig som besökare på LSS-dagen. Vi bekräftar din föranmälan via mejl. Begränsat antal platser, först till kvarn gäller.

Till anmälan

Program

Välkommen till en branschdag med inspirerande föreläsare.

8.15 Dagen inleds med kaffe/te, smörgås och registrering

9.15

"Hjärnan och minnet vid drogmissbruk"
Föreläsare: Åke Pålshammar, neuropsykolog och universitetslektor vid Uppsala universitet.
Åkes föreläsning kommer att ge en inblick i hjärnans värld. Hur den rubbas och vilka konsekvenser det medför. Speciellt fokuseras det på viktiga problem som uppstår på minnesfunktioner, uppmärksamhet och psykisk hälsa.

Denna föreläsning ger dig kunskap om:
Hjärnan i makro- respektive mikroperspektiv. 
Vad är det mest utmärkande för hjärnans så kallade belöningssystem?
Hjärnans sätt att organisera lagring av minnen.
Drogmissbrukets roll vid minne och glömska.
Hur påverkas den psykiska hälsan av drogmissbruk?

10.15 Kaffe och mingel med utställarna.

11.00
"Droger, Kriminalitet och Anhöriga"
Föreläsare: Peter Svensson, egen erfarenhet av gängkriminalitet och drogmissbruk. Han har en dubbeldiagnos: ADHD och bipolär sjukdom.
Våldsvågen som svept över Sverige har återigen flyttat fram gränserna – plötsligt är anhöriga till de nätverkskriminella legitima mål när hämnd ska utkrävas.

Hur många anhöriga som just nu är potentiella måltavlor vet ingen säkert.
Allt man vet är att många av de anhöriga nu har lämnat sina hem och hemstäder, i vissa fall även landet, för att rädda sina liv.

Hur ska socialtjänsten få kontakt med de anhöriga? Hur ska socialtjänsten förstå, bemöta och samtala med den här målgruppen? 
Under föreläsningen kommer du att få råd om tänkbara insatser.

12.00 Lättare lunch

13.00

"Mamma med ätstörning"
Föreläsare: Anna Ehn, föreläsare och journalist med egen erfarenhet av ätstörningar, författare till flera böcker med ätstörningstema. Driver Ätstörningspodden.
Många associerar ätstörningar med bilden av en mager tonårsflicka. Men de flesta med en ätstörning är normal- eller överviktiga. Det går med andra ord inte alltid att se på utsidan om en person är sjuk. Även många vuxna är drabbade, och inte minst är graviditet och småbarnstid en period i livet då återfall är vanligt. Forskning visar att mer än var tionde nybliven mamma kan lida av ätstörningar. Sjukdomen innebär stort lidande, och ökar risken för komplikationer för både kvinnan och barnet. Ändå är detta ett dolt problem, okänt för de flesta.
Det är viktigt att vi krossar myter och stereotypa föreställningar om vilka som får en ätstörning och hur de tar sig uttryck. Ökad kunskap är nödvändigt för att fler ska få hjälp och bli bemötta på ett relevant vis. 
Med utgångspunkt ur sin egen historia kommer Anna att ge grundläggande kunskaper om ätstörningar och hur man kan upptäcka och bemöta dem, och berätta om hennes egen väg fram till det friska liv hon lever idag.

14.00 Fika och mingel med utställarna

14.45

"Psykisk ohälsa - att aldrig släppa taget"
Föreläsare: Frida Boisen, journalist, författare och föreläsare. Tilda Boisen (18 år), egen erfarenhet av psykisk ohälsa.
Tillsammans berättar Frida och Tilda, mor och dotter, om den viktigaste resan de någonsin gjort tillsammans. De berättar om det allra svåraste. Om de mörkaste stunderna. Och om vägen ut. Frida och Tilda berättar om en fruktansvärd tid för deras familj.

Det är en föreläsning om hur enormt många andra familjer har det. Om hur fler än 24 000 barn och unga står i kö till BUP. Flera månader, ibland rent av år. Vad som kan hända när en tonåring mår fruktansvärt dåligt psykiskt och det inte finns hjälp att få. Det är en berättelse på liv och död. Det är en berättelse med röster som behöver höras. Om Fridas röst som mamma. Om Tildas (18 år) röst som behöver höras. En röst som så sällan får plats. 

Men framför allt är det en berättelse om kärlek, ork och hopp.

15.45

Vi avrundar dagen 

Vi reserverar oss för eventuell programändring.

Till anmälan

LSS-dagen Uppsala - 23 november 2023

Datum: 2023-11-23
Tid: 08:15-15:45
Ort: Uppsala
Plats: Norrlands Nation

Detta formulär är ej öppet för svar Åhörarmaterial


HVB-dagen

HVB-dagen är mötesplatsen för dig som samverkar med HVB-hem. Vår idé är att HVB-dagen ska skapa goda förutsättningar för dig att träffa potentiella samarbetspartners, hitta nya HVB-hem, ta del av senaste nytt inom Hem, Vård och Boende och få massor med inspiration till din dagliga verksamhet.


Familjehemsdagen

Familjehemsdagen fokuserar på utveckling, möten och samverkan för professionella inom barn och ungdom. Dagen innehåller tankeväckande och utbildande föreläsningar där besökaren får ta del av nyheter i branschen.


LSS-dagen

LSS-dagen är mötesplatsen för dig som arbetar med placering/biståndsbedömning inom LSS/SoL, har ledande befattning inom myndighet för personer med funktionsnedsättning eller är verksam inom socialnämnd. Vår idé är att LSS-dagen ska skapa goda förutsättningar för dig att träffa potentiella samarbetspartners, fördjupa kunskap om och hitta nya LSS-verksamheter, ta del av senaste nytt inom verksamhetsområdet och få massor med inspiration till ditt dagliga arbete.