Doktor Westerlunds hälsoblomma är ett bra exempel – varje gång din hand stryker över pelargonens bladverk uppstår den där välkända, citrusaktiga doften som så många känner igen. En doft som skapade en känsla av lugn och ro hos deltagarna i en naturbaserad rehabilitering i SLU Alnarps rehabiliteringsträdgård.
- Det visade sig i studien att doften av växter, särskilt olika sorter av citrusdoftande pelargon, kan stödja mental återhämtning och bidra till en upplevelse av inre ro, säger Anna María Pálsdóttir, docent och universitetslektor vid institutionen för människa och samhälle på SLU.
Dofter framkallar reaktioner
I den nyligen publicerade studien beskriver personer med stressrelaterad mental ohälsa hur de upplever trädgårdens dofter. Studien, som gjordes i samverkan med forskare från Högskolan Kristianstad, pågick under fem år och hade 59 deltagare som i 12-veckorsperioder deltog i naturbaserad rehabilitering.
I studien undersöktes hur deltagarna uppfattade och interagerade med trädgårdens doftlandskap. Alla deltagare behandlades för stressrelaterad mental ohälsa.
Deltagarna beskrev hur naturliga dofter från örter, frukt, blommor, barrträd och torrt gräs hade en lugnande inverkan, ökade välbefinnandet och ökade känslan av närvaro. Reaktioner som alla bidrar till att reducera stress.
Effekt på stressreducering
Forskning har tidigare visat att naturliga element, särskilt naturliga dofter, kan ha en djupgående effekt på stressreducering. Studien på Alnarp har nu ökat förståelsen för hur upplevelsen av växtdofter, i den här studien särskilt pelargon, kan underlätta stressreducering och stödja mental återhämtning.
- Växter med dofter är ett intressant segment inom trädgårdssektorn och vi hoppas att våra resultat kan bidra till ett ökat intresse för hur växters dofter kan påverka människor, även i hemmiljön, säger Sara Spendrup, forskare och universitetslektor vid institutionen för människa och samhälle på SLU och delaktig i studien om dofter inverkan på människors välbefinnande.
Artikeln återges i förkortad form.
Källa: www.slu.se
Individanpassade arbetssätt är en av nycklarna till att Mo Gård har lyckats med flera långsiktiga placeringar. Sara är boendesamordnare inom LSS i en liten kommun och kom i kontakt med Mo Gård för ungefär två år sedan när de hade en brukare som behövde flytta till en ny gruppbostad. Läs mer
För drygt tjugo år sedan startade Annina Hohenthal sitt första HVB-boende. Och har sedan dess tillsammans med ett erfaret och välutbildat team bedrivit social omsorg, vård och behandling i Malmö/ Lund. Idag erbjuder man både öppenvård, HVB, stödlägenheter, familjehemsvård och håller utbildningar. Läs mer