HVBGuiden.se
HVBGuiden.se
Hitta rätt HVB-hem, familjehem, stödboende, skyddat boende eller öppenvård
Glömt lösenordet?

Svårbehandlade ätstörningar kräver högspecialiserad vård

Statistik visar att självskador och ätstörningar har ökat kraftigt, framför allt bland unga flickor. Den diagnos som ökat mest markant är ätstörningar.

Socialstyrelsen visar i ett faktablad att antalet nya fall av självskador mellan åren 2020-2021 har ökat. Ökningen gäller både flickor med tidigare psykiatrisk diagnos och flickor som nu fått en diagnos för första gången.

I ett annat faktablad framkommer att antalet flickor under 18 år som får barn- och ungdomspsykiatrisk heldygnsvård ökar, och den diagnos som ökat mest är ätstörningar.

Ätstörningar kan vara livslånga och direkt livshotande. Cirka 200 000 personer bedöms någon gång ha en ätstörning. Vårdens kvalitet och resultat skiljer sig även åt i landet. Socialstyrelsen har därför beslutat att svårbehandlade ätstörningar och självskador ska omfattas av nationell högspecialiserad vård. På utvalda universitetssjukhus skapas kunskapscentra för att förstärka och förbättra vården.

Syftet är att stärka vårdkvaliteten och säkerställa tillgången till den mest högspecialiserade vården för de här patientgrupperna.

De nationella mottagningarna kommer att erbjuda en samlad kompetens inom psykiatri, somatisk vård, psykologi och omvårdnad vilket behövs för de svåraste fallen vid ätstörning och självskadebeteende.

Socialstyrelsen tar nu fram nationella riktlinjer för vården vid ätstörningar. Med dem kommer även ett kunskapsstöd till personal om hur ätstörningar upptäcks, bemöts och behandlas, samt hur man kan stödja anhöriga.

Med nationell högspecialiserad vård menas offentligt finansierad vård som bedrivs vid som mest fem enheter i landet. Vid bedömningen av om vård ska utgöra nationell högspecialiserad vård ska hänsyn särskilt tas till om vården är komplex eller sällan förekommande och om den kräver en viss volym, multidisciplinär kompetens, stora investeringar eller medför höga kostnader.

Hittills har nämnden för nationell högspecialiserad vård tagit beslut om tillstånd för 37 vårdområden. Ytterligare 48 vårdområden är under utredning för att eventuellt utgöra nationell högspecialiserad vård.

Källa: www.socialstyrelsen.se



Fler artiklar Visa fler artiklar