HVBGuiden.se
HVBGuiden.se
Hitta rätt HVB-hem, familjehem, stödboende, skyddat boende eller öppenvård
Glömt lösenordet?

Insikten - Masgården

Mobil: 076–517 21 95
Tfn: 076 517 21 95

Besöksadress: Prästbacksvägen 11, HORNDAL
Postadress: Prästbacksvägen 11, 774 68 HORNDAL
Föreståndare: Benedicte Good, 076 023 23 88
Placeringsansv: Annmarie Kjell, 076 517 21 95
Platsantal: 10
Lagrum: LRV, LVM, SoL 7.1.3


Målgrupp: Verksamhetsbeskrivning
Masgården erbjuder ett tryggt, personaltätt och välanpassat boende för män och kvinnor mellan 23 och 60 års ålder. Boendet riktar sig mot särskilt resurskrävande individer från exempelvis socialpsykiatrin, LVM-vården eller den rättspsykiatriska slutenvården. Alla vårdinsatser ingår i dygnspriset, inklusive strukturerad risk- och behovsbedömning, utredning och psykoterapi. Alla former av psykofarmakologiska insatser kan skötas direkt på boendet då både psykiater och sjuksköterska finns på plats. Boendets psykolog ansvarar för de psykologiska behandlingsinsatserna och i samband med placering kartläggs även klienternas riskbeteenden, behov och mottaglighetsfaktorer i enlighet med RBM-modellen. Detta möjliggör att viktiga individuella risk- och behovsfaktorer synliggörs parallellt med att genomförandeplan upprättas. Masgården stöttar klienterna i att upprätta goda vardagsrutiner samt i att uppnå långsiktigt positiv förändring rörande sociala relationer och levnadsvanor. Boendet strävar efter att möjliggöra en så normalt fungerande vardag som möjligt för de placerade, samtidigt som personalen arbetar riskmedvetet och riskförebyggande.

Behandlingsinnehåll: Varför Masgården?

Ett boende för särskilt svårplacerade klienter
Masgården erbjuder ett högspecialiserat, tryggt, personaltätt och välanpassat boende för män och kvinnor mellan 23 och 60 års ålder. Boendet riktar sig mot särskilt resurskrävande individer från exempelvis den rättspsykiatriska slutenvården, socialpsykiatrin eller LVM-vården.

Ett unikt och forskningsbaserat vårdinnehåll
På Masgården ingår alla vårdinsatser i dygnspriset, inklusive strukturerad risk- och behovsbedömning, utredning och psykoterapi.

Kartläggning enligt RBM-modellen
I samband med placering kartläggs klienternas riskbeteenden, behov och mottaglighetsfaktorer i enlighet med den välbeforskade RBM-modellen (som i dagsläget bl a används inom Kriminalvården och rättspsykiatrin). Modellen innefattar de mest framgångsrika insatserna för att förebygga återfall i brott och/eller antisocialt beteende. Aktuell forskning har kunnat påvisa vikten av att återfallsförebyggande insatser planeras och genomförs med utgångspunkt i just klientens riskbeteenden, individuella behov och mottaglighet för att behandlande insatser ska bli välriktade och få önskad effekt. Av den anledningen arbetar Masgårdens forensiska psykolog (som specialiserat sig mot just kriminalitet, psykiatri och missbruk) med kartläggning enligt RBM-modellen i anslutning till alla nyplaceringar, vilket maximerar möjligheten att ta fram välriktade och effektiva genomförandeplaner som blir hållbara över tid. Utredningar enligt RBM-modellen utgår från strukturerade risk- och behovsbedömningar och tar särskild hänsyn till klientens individuella styrkor och förutsättningar. Behandling och andra insatser bygger på klientens styrkor och förstärker positiva alternativ till de riskfaktorer som tidigare drivit de antisociala beteendena.

Utredning
Utöver kartläggning och risk- och behovsbedömning enligt RBM-modellen så erbjuder Masgården, vid behov, neuropsykiatrisk utredning, kognitiv utredning och bred psykiatrisk utredning (där bl a personlighet, trauma, affektiv problematik och beroende utreds).

Psykologisk behandling
Individuell kognitiv beteendeterapi (KBT) erbjuds, vid behov, av boendets psykolog.

Läkemedelsbehandling
Alla former av psykofarmakologiska insatser kan skötas direkt på boendet då både psykiater och sjuksköterska finns på plats. Detta innebär att medicinansvar kan övertas och att läkemedelsjusteringar, uppföljningar, in- och utsättningar samt nedtrappningar kan göras direkt på boendet.

Även injektionsbehandlingar och provtagningar kan skötas på plats tack vare boendets sjuksköterska.

Behandlingseffekter med bestående resultat
På Masgården hjälper vi våra klienter att utvecklas inom områden som tidigare kantats av misslyckanden. Genom ett strukturerat och empiriskt grundat arbetssätt, utfört av experter inom sina respektive områden, maximerar vi effekterna av de vårdinsatser som erbjuds. Vi erbjuder helt enkelt resultat som består över tid, vilket gynnar såväl klienter som placerande verksamheter och samhället i stort.

Fokus på ADL och socialt fungerande
Masgården stöttar klienterna i att upprätta goda vardagsrutiner samt i att uppnå långsiktig positiv förändring rörande sociala relationer och levnadsvanor. Boendet strävar efter att möjliggöra en så normalt fungerande vardag som möjligt för de placerade, bland annat genom att skapa meningsfull sysselsättning utifrån deras egna förutsättningar och intressen. Det långsiktiga målet med vården är psykisk stabilitet och fysiskt välmående under nyktra och prosociala former. Alla vårdinsatser syftar till att stärka de boende så att en så hög grad av funktion och självständighet som möjligt kas uppnås. Personalstyrkan, som har mångårig erfarenhet av målgruppen, arbetar motiverande och lågaffektivt, samtidigt som en riskmedvetenhet och ett riskförebyggande arbete genomsyrar hela verksamheten.

Org nr: 559164-2565

"Insikten - Masgården" ansvarar för riktigheten i uppgifterna på denna sida samt för eventuella upphovsrättsfrågor avseende bilder, filmer och broschyrer länkade till denna sida. HVBGuiden.se är inte en tillståndsmyndighet. Verksamheterna ansvarar själva för riktigheten i respektive tillstånd. Läs mer på Inspektionen för Vård och Omsorg: ivo.se

Behandlingsmetod
KBT
MI, motiverande samtal
Miljöterapi
Inriktning
Inlärningsvårigheter
Kriminalitet
Lagrum
Insats / LRV
Insats / LVM
Insats / Socialtjänstlagen (SoL) 7 kap. 1 § p. 3
Målgrupp
Kvinnor och män
Sjukdomar och Besvär
ADHD / ADD
Antisocial personlighetsstörning
Autismspektrum
Bipolär sjukdom
Borderline / Emotionell Instabil Personlighetsstörning
Depression
Dubbeldiagnos / Samsjuklighet
Fobier
Psykosocial problematik
Schizofreni
Tourettes syndrom
Trauma
Ångestsyndrom
Övriga psykossjukdomar
Särskilda upplysningar
Tillståndsbevis utfärdat av IVO