HVBGuiden.se
HVBGuiden.se
Hitta rätt HVB-hem, familjehem, stödboende, skyddat boende eller öppenvård
Glömt lösenordet?

Sileo HVB

Besöksadress: Lilla Kongahällavägen 10, Kungälv
Postadress: Lilla Kongahällavägen 10, 442 90 Kungälv
Föreståndare: Anna Borne, 0791-43 77 77
Placeringsansv: Enhetschef: Johan Thorbjörnson, 0791-43 77 77
Platsantal: 6


Målgrupp: Pojkar 14-17 år med psykosocial problematik.

Behandlingsinnehåll: På Sileo eftersträvar vi att ha en så hemlik miljö som möjligt. Alla pojkar har tillgång till sina egna rum med möjlighet att delvis påverka inredningen för att få sätta egna prägel för ökad trivsel. I huset finns väl tilltagna gemensamma ytor såväl inomhus som utomhus för umgänge med övriga ungdomar och personal.

Vi arbetar utifrån en miljöterapeutisk grund där ungdomarna som bor hos oss har någon form av sysselsättning t. ex skola, praktik/arbete, samt någon typ av fritidsintresse. En av våra övertygelser är att en fungerande sysselsättning är viktig för att skapa en vardag med meningsfullhet och intresse som är förenat med tydliga rutiner. Hemmet ser till att ungdomen får möjligheter att utveckla praktiska- och sociala färdigheter som är nödvändiga för att uppnå en viss grad av självständighet (ADL och SFT).
Verksamheten grundar sig också i ett systematiskt tankesätt där involvering av familj och nätverk utgör centrala delar. I praktiken innebär detta exempelvis familjesamtal, nätverksmöten, nätverkskartor, direktkontakt med lärare i skolor och stöd i fritidsverksamheter.
För att uppmuntra ungdomarna att pröva på nya aktiviteter och olika sporter har vi gemensamma aktiviteter med boendet. Målet är att den unge ska finna ett fritidsintresse som uppfyller meningsfullhet och som kan vidmakthållas både under och efter placeringstiden. Vi vill med detta ge ungdomen en möjlighet att finna sig i ett positivt sammanhang som bjuder in till att skapa konstruktiva kamratrelationer samtidigt som det främjar det fysiska och psykiska måendet.

Varje ungdom har två kontaktpersoner som ansvarar för att samordna ungdomarnas planering vilket består av bland annat kontaktmannasamtal och strukturskapande för att genomföra avtalade vård- och behandlingsinsatser. Kontaktpersonerna har även dokumentationsansvar för de överenskomna insatserna med syfte att göra det tydligt för hur beteendeutvecklingen rör sig över tid. Detta kan sedan redovisas för Socialtjänsten vid uppföljningsmöten, men framför allt för den unge som det berör och är i centrum. Underlaget är ett bra sätt att framföra till den unge kring dennes känslor, tankesätt och andra faktorer som kan vara hinder eller styrkor för den unges utveckling.
MI används som förhållningssätt i det dagliga mötet med ungdomarna, men som också kan hållas som enskilt strukturerade samtal mellan kontaktperson och den unge. Samtalen åskådliggör var den unge befinner sig i sin utvecklingsgång och som över tid ska ge ungdomen insikt till ökad förståelse för sina problem eller hinder. Syftet är att motivera den unge till att se möjligheter och hitta engagemang till lösningar och på sina förbättringsområden. Målet är att förändringsprocessen ska gå vidare i en ny positivare riktning.
Hos Tutus lägger vi stor vikt vid att skapa allians. Relationsskapandet mellan personal och ungdomar är något som vi ser som en av de viktigaste pusselbitarna för att lyckas få den unge att uppnå positiv beteendeförändring. Utan detta försvåras all form av behandlingsarbete.

En stor del av Sileos arbete handlar om att initiera, samordna och följa upp insatser kring den unge så att han får den hjälp och stöttning som denne är i behov av och har rätt till. Andra aktörer såsom Socialtjänst, skola, sjukvård, tandvård, BUP, psykiatri och habilitering är exempel på andra aktörer som ofta har en stor betydelse för insatsen kring pojken. Vår erfarenhet är att samordning av insatser är det som har stor betydelse för att göra skillnad för den unge.

Geografi: Kungälv. Ca två mil norr om Göteborg.

Upptagningsområde: Hela Sverige

Inskrivningsförfarande: Beslutet fattas i samråd mellan placerande socialsekreterare, föreståndare/samordnare och ungdomen efter samtal. Beslut om inskrivning sker med hänsyn utifrån vårdplan samt den placerades behov, ålder, utbildning, utveckling, gruppsammansättning och personliga förhållandet i övrigt. Vi försöker alltid få till ett studiebesök i samband med placering där ungdomen samt handläggare kommer på besök.

Språk: Engelska, Arabiska

Övriga upplysningar: Vi har ramavtal med:
Göteborgs Stad, Härryda Kommun, Kungsbacka Kommun, Kungälvs Kommun, Lerums Kommun, Lilla Edets Kommun, Mölndals stad, Orust Kommun, Partille Kommun, Stenungsunds Kommun.

Verksamheten är HBTQ certifierad.

"Sileo HVB" ansvarar för riktigheten i uppgifterna på denna sida samt för eventuella upphovsrättsfrågor avseende bilder, filmer och broschyrer länkade till denna sida. HVBGuiden.se är inte en tillståndsmyndighet. Verksamheterna ansvarar själva för riktigheten i respektive tillstånd. Läs mer på Inspektionen för Vård och Omsorg: ivo.se

Behandlingsmetod
ART
KBT
Lösningsfokuserat arbetssätt
MI, motiverande samtal
Våld i nära relation
Målgrupp
Endast pojkar