HVBGuiden.se
HVBGuiden.se
Hitta rätt HVB-hem, familjehem, stödboende, skyddat boende eller öppenvård
Glömt lösenordet?

Villa Bergerska HVB

Föreståndare: Fatima Svanå, 0702989080
Placeringsansv: Fatima Svanå, 0702989080
Platsantal: 8
Lagrum: SoL 7.1.1


Målgrupp: Vi tar emot flickor 15-19 år med olika bakgrund och behov som vistas i olämpliga miljöer som till exempel har begått enstaka brott, provat att ta droger eller som har ett hotfullt beteende.
Den gemensamma nämnaren är att det finns ett behov runt flickan som behöver tillgodoses. Det är inte ovanligt att flickans behov av vård har hamnat i kläm mellan olika öppenvårdsalternativ på grund av långa väntetider vilket kan leda till försämrat mående och problem som eskalerar. Flickan har sällan en ensam problematik och svårigheterna kan vara familjerelaterade och/eller bestå av utåtagerande/socialt nedbrytande beteende, självdestruktivitet, psykosocial och/eller neuropsykiatrisk problematik.

Vi har möjlighet att ta emot flickor både enligt SoL och LVU med kort varsel, dygnet runt. Vi kan även vara behjälpliga med att hämta flickan där hon befinner sig.

Behandlingsinnehåll: Villa Bergerska vet att det är av största vikt att agera och sätta in rätt insatser i tid för att ha en chans att bromsa flickans negativa utveckling, detta gör vi i samarbete med vårdnadshavare, socialtjänst, skola, hälso- och sjukvård samt andra viktiga aktörer.

För att vi bättre ska kunna hjälpa flickorna som placeras hos oss erbjuds alla att göra en ADAD- intervju i början av placeringen för att vi på ett tydligt sätt ska kunna kartlägga och utreda flickans behandlingsbehov. Behandlingen anpassas sedan individuellt efter socialtjänstens vårdplan. Tillsammans med kontaktpersonen upprättar flickan en genomförandeplan baserad på målen i vårdplanen och sätter sedan upp en tydlig tidsram för när målen ska uppnås. Den enskilda flickan behöver erbjudas rätt förutsättningar för att ta till sig behandlingsmetoderna som personalen arbetar med.

ARBETSMETODER
Vi vill att flickorna ska vara aktiva deltagare i beslut som påverkar deras liv och välbefinnande, personalen arbetar därför ständigt med att inkludera flickorna för att kunna skapa en bestående förändring på insidan. Vi fokuserar på friskhetsfaktorer för att stärka upp flickornas färdigheter mot ett självständigt liv i en terapeutisk miljö.
Verksamheten använder sig bland annat av följande vardagsmetoder:
• LAB- Lågaffektivt bemötande
• MI- Motiverande samtal
• TMO- Traumamedveten omsorg
• Lösningsfokuserat behandlingsarbete
• Salutogent perspektiv

Vi strävar efter ett bra samarbete med flickans närstående och ser dem som en självklar del i behandlingsarbetet. Vi har även regelbunden uppföljning och kontakt med socialtjänsten. Vid behov samarbetar Villa Bergerska med BUP i Halmstad samt Tranan psykologer för utredning och individuella samtal.

Det sker en kontinuerlig och löpande utvärdering av insatsernas effekt på individnivå genom exempelvis behandlingskonferenser, nätverksmöten och uppföljningsmöten.
Uppföljning efter avslutad utredning sker på uppdrag av placerande socialtjänst.

SKOLA/KURSVERKSAMHET
För att placerade flickor med skolplikt ska få adekvat undervisning för att uppnå uppsatta mål enligt aktuell läroplan sker samverkan med kommunens skolor samt hemkommuner. Dialog förs med respektive kommun kring undervisning som antingen kan ske på distans eller på närliggande skola i de fall det bedöms som bäst för flickan. Boendet ansvarar för att flickan får studiestöd i form av läxläsning.

SYSSELSÄTTNING
Utifrån flickans förutsättningar och behov, kommer verksamheten bistå med aktiviteter som främjar en positiv utveckling. Under vistelsen får flickan stöd i att ta ett eget ansvar för att utforska möjligheten till en meningsfull sysselsättning både avseende fritidsaktiviteter men även kring arbete eller studier. Verksamheten ska även hjälpa och stödja flickan i att upprätthålla och skapa goda relationer i dennes nätverk. Detta sker utifrån den enskildes individuella situation, förutsättningar samt önskemål. Flickan har möjlighet att ta emot besök, ha telefonkontakt samt besöka viktiga personer i dennes nätverk. Vanligtvis sker besöken efter gemensam planering med familj, socialtjänst och boende.

Geografi: Verksamheten erbjuder åtta behandlingsplatser och ligger i en naturnära miljö i Halmstad kommun. Det finns en stor trädgård med mycket plats för aktiviteter och umgänge. Villa Bergerska är en större byggnad med tre våningar, flera sovrum, vardagsrum och aktivitetsrum. Det finns ett kök och gemensam matsal där vi äter tillsammans.

Huvudman: C/O Vård Syd AB

Org nr: 556830-1211

Upptagningsområde: Vi har hela Sverige som upptagningsområde och vi skräddarsyr individuella lösningar utifrån frågeställningar.

Inskrivningsförfarande: Föreståndare gör en lämplighetsbedömning inför varje förfrågan om inskrivning av ny flicka i verksamheten. Denna omfattar en bedömning av boendets möjligheter att erbjuda en trygg och utvecklande miljö vid aktuell placering samt hänsyn taget till övriga inskrivna flickor.

Efter en kontakt med placerande socialtjänst och föreståndare, planeras inskrivning. Inskrivningen sker i flera steg, det börjar med ett studiebesök på boendet där flickan och vårdnadshavare får utförlig information. Efter det att boendet har fått ta del av information och övrig adekvat dokumentation från socialtjänsten, beslutas och planeras inskrivning. Under inskrivningsprocessen introduceras flickan för hur vardagen fungerar på boendet samt de rutiner och husregler som finns, detta med anledning att flickan redan från start ska vara delaktig i sin placering.

Föreståndaren ger flickan skriftlig och muntlig information. Ett individuellt placeringsåtagande upprättas med föreståndare, detta för att flickan ska veta varför hon bor hos oss och vad målet med placeringen är. För ett ordnat och organiserat mottagande följer vi upprättad rutin för att flickan ska känna sig förberedd, trygg och väl bemött redan vid sitt första besök.

Organisation/personal
Arbetet leds av Magnus Ohlson, föreståndare, tillsammans med Hanna Nilsson, samordnare samt kompetenta och välutbildade behandlingspedagoger.

Språk: Engelska och Albanska

Övriga upplysningar: Vi strävar efter att det ska vara enkelt att placera hos oss på Villa Bergerska, det innebär att vid placering omhändertar vi alla delar, så att du som socialsekreterare ska kunna lägga fokus på myndighetsutövningen. Vi ger alltid individanpassade helhetslösningar utifrån behov och förmåga och vi lägger stor vikt vid att inhämta information från placerande kommun för att försäkra oss om att vi kan tillhandahålla rätt stöd och omsorg för varje flicka innan vi tar emot ett uppdrag.

"Villa Bergerska HVB" ansvarar för riktigheten i uppgifterna på denna sida samt för eventuella upphovsrättsfrågor avseende bilder, filmer och broschyrer länkade till denna sida. HVBGuiden.se är inte en tillståndsmyndighet. Verksamheterna ansvarar själva för riktigheten i respektive tillstånd. Läs mer på Inspektionen för Vård och Omsorg: ivo.se

Artiklar om verksamheten

Villa Bergerska: Barns bästa – vårt fokus

I en lugn och naturnära miljö i Halmstad kommun ligger Villa Bergerska. Här arbetar ett kompetent team med familjeutredningar där barnets behov står i centrum (BBIC) och där det lösningsfokuserade perspektivet skapar individuella lösningar för varje familj.

Läs mer
Broschyrer
Behandlingsmetod
KBT
Lösningsfokuserat arbetssätt
MI, motiverande samtal
Miljöterapi
Mindfulness
Trauma
Yoga
Lagrum
Insats / Socialtjänstlagen (SoL) 7 kap. 1 § p. 1
Målgrupp
Endast flickor
Sjukdomar och Besvär
ADHD / ADD
Autismspektrum
Bipolär sjukdom
Borderline / Emotionell Instabil Personlighetsstörning
Depression
Dubbeldiagnos / Samsjuklighet
Fobier
Neuropsykiatriska diagnoser
PTSD, Posttraumatisk Stressyndrom
Psykosocial problematik
Trauma
Ätstörning
Ångestsyndrom
Särskilda upplysningar
Akuthem
Kan ta emot rörelsehindrade
Tillståndsbevis utfärdat av IVO