Sök- och placeringstjänst inom HVB och familjehem

HVB Fristad

LEDIG PLATS
Verksamhetstyp: HVB för barn och unga (0-25 år) - Övriga hem
Antal platser: 14
Besöksadress: Almas Allé 9, Uppsala
Kommun: Uppsala
Org nr: 556721-3755
Webbplats: http://www.hvbfristad.se

Målgrupp

Vi tar emot pojkar i åldern 13-21 år med asocialt och kriminellt beteende, samt missbruk och/eller psykiatrisk problematik. Fokus ligger på att ersätta gamla destruktiva beteenden med nya sociala alternativ, samt stärka de skyddsfaktorer som finns i ungdomens liv och samtidigt minska riskfaktorerna.

Behandlingsinnehåll

All behandling är empiriskt förankrad och utgår ifrån inlärningspsykologin. Vi arbetar utifrån KBT, hur man förvärvar och förändrar beteenden. Arbetet inleds med en s.k. beteendeanalys där problembeteenden observeras, dokumenteras och analyseras. Vi ringar in i vilka situationer de uppträder samt dess konsekvenser för eleven. En del är det multimodala programmet ART, innehållande tre komponenter. Dessa är tre ilskekontrollträning, social färdighetsträning och ett moralutvecklingsprogram.

På HVB-Fristad startar en förändringsprocess. Vi tar emot pojkar i åldern 13-21 år med asocialt och kriminellt beteende, samt missbruk och/eller psykiatrisk problematik. Fokus ligger på att ersätta gamla destruktiva beteenden med nya sociala alternativ, samt stärka de skyddsfaktorer som finns i ungdomens liv och samtidigt minska riskfaktorerna.

Förutsättningen för ett lyckat förändringsarbete är att vi får förståelse för ungdomens problematik, ev missbruk, kriminalitet, våldsproblematik samt ungdomens psykiska mående. Varje nyinskriven elev genomgår Fristads basutredning där vi utifrån resultatet lägger upp en individuellt utformad genomförandeplan.

Missbruksutredning

Varje elev med någon form av missbruksproblematik blir utredda av vår missbruksutredare. I det missbruksinriktade utrednings- och behandlingsarbetet som eleverna på HVB Fristad genomgår, är det övergripande målet att bryta destruktiva konsumtionsmöster samt att införskaffa förståelse för rusets och drogernas funktion.

Beteendeanalys

Vår egen psykolog utför en omfattande beteendeanays på varje ungdom som skrivs in på HVB Fristad. I beteendeanalysen gör vi även en skattning på hur elevens sociala färdighetsnivå ser ut samt denns konfliktmönster. Denna screening avgör hur beteendeträningen kommer att se ut.

MINI

Vid behov används även MINI, "Mini International Neuropsychological Interview", som ger oss möjligheten att bedöma och kartlägga en individs psykiska problematik och täcker in samtliga av de vanligaste formerna av psykiatrisk ohälsa.

Fasindelad vård

I den fasindelade behandlingen utmanas eleverna till att bli mer involverade och ta mer ansvar utifrån de uppsatta faserna. Behandlingen utgår från KBT, ART, Familje-ART, SPT (Sitationell perceptionsträning), Teckenekonomi, missbruksbehandling, samt ett strukturerat nätverksarbete som genomsyrar faserna. Fasnivåerna är ett sätt för eleven, anhöriga och socialtjänsten att mäta framgång i behandlingen. Upplägget på HVB Fristad är 3 behandlingsfaser.

Inom koncernen ingår även:

Familjehem Fristad – som erbjuder kvalificerade familjehem där en vuxen är hemma för ungdomen. Det breda flexibla stödet med handledning, utbildning och behandling kännetecknar vår verksamhet.

Novaskill – som tillhandahåller träningslägenheter med vuxenstöd och riktar sig främst till ungdomar med olika typer av problematik så som sociala problem, svårigheter att fungera i skola eller arbetslöshet.

Geografi

Ca tre mil norr om Uppsala.

Huvudman

HVB Fristad AB

Org nr

556721-3755

Upptagningsområde

Vi tar emot placeringar från hela sverige.

Inskrivningsförfarande

Ansökan sker till HVB Fristad, Almas Allé 9, 756 51 Uppsala, tel. 018-56 54 80.

Språk

Engelska, arabiska, kurdiska, Tigrinja

Övriga upplysningar

I personalgruppen finns beteendeterapeut, missbruksutredare, undersköterska och ART tränare. Tillgång finns även till psykolog och psykiatriker. Detta möjliggör specifika och omfattande missbruksutredningar, vid behov. Vi kan även genomföra neuropsykiatriska undersökningar via konsulter.

Inom koncernen finns också stödboende, Novaskill AB. Stödboende tar emot både pojkar och flickor.
Vår primära målgrupp är ungdomar 16-21 år, men vi har även möjlighet att ta emot vuxna vid behov. Vi tar emot både SoL och LVU placeringar.
Novaskill har funnits i över 15 år och har mångårig erfarenhet av arbete med ungdomar. Vi har utbildad KBT psykolog i personalen och har tillgång till psykiatriker samt missbruksterapeut vid behov. Vi har även utbildade master ART instruktörer inom koncernen.
Vi har idag 16 lägenheter fullt utrustade som är fristående från varandra. Samtliga lägenheter är belägna runt om i centrala Uppsala.
Stödet är anpassat efter individens behov och vi hjälper ungdomarna att hitta en lämplig sysselsättning via skolgång eller praktikplats. Vi erbjuder även övningskörning och sponsrar med träningskort.
Du kan också läsa mer om oss på www.novaskill.se.
Stödboende, Uppsala, flickor, pojkar.

HVB Fristad ansvarar för riktigheten i uppgifterna på denna sida samt för eventuella upphovsrättsfrågor avseende bilder, filmer och broschyrer länkade till denna sida. HVBGuiden.se är inte en tillståndsmyndighet. Verksamheterna ansvarar själva för riktigheten i respektive tillstånd. Läs mer på Inspektionen för Vård och Omsorg: ivo.se

Kontaktuppgifter

Telefon: 018-56 54 71
Fax: 018-50 27 27
E-postadress: info@hvbfristad.se

Föreståndare:
Tomas Theorin, 018-56 54 88

Placeringsansvarig:
Hans Johansson, 070-7838677

Postadress:
Almas Allé 9 756 51 UPPSALA

Sökkategorier

Behandlingsmetod
ART
KBT
Kriminalitetsprogram
MI, motiverande samtal
ÅP

Inriktning
Kriminalitet

Lagrum
Insats / LVU
Insats / SoL 4.1 - Bistånd för boende
Insats / Socialtjänstlagen (SoL) 7 kap. 1 § p. 1

Målgrupp
Endast pojkar

Sjukdomar och Besvär
ADHD / ADD
Alkoholberoende
Antisocial personlighetsstörning
Borderline / Emotionell Instabil Personlighetsstörning
Dubbeldiagnos / Samsjuklighet
Fobier
Läkemedelsberoende
Narkotikaberoende
Neuropsykiatriska diagnoser
PTSD, Posttraumatisk Stressyndrom
Psykosocial problematik
Spelmissbruk
Tourettes syndrom
Trauma
Ångestsyndrom

Särskilda upplysningar
Medlevarskap
Tillståndsbevis utfärdat av IVO