Sök- och placeringstjänst inom HVB och familjehem

Kilen akut/utrednings och behandlingshem

LEDIG PLATS
Verksamhetstyp: HVB för barn och unga (0-25 år) - Övriga hem
Antal platser: 6 + 2
Besöksadress: LERDALA
Kommun: Skövde
Org nr: 556620-9549
Webbplats: http://www.humana.se/kilen

Målgrupp

Vi tar emot flickor 13 - 18 år. Kilen riktar sig till ungdomar med svår beteendeproblematik i kombination med neuropsykiatrisk problematik, trauma, PTSD och stora omsorgsbrister. Självskada, isolering, bristande impulskontroll, skolproblem och konfliktfyllda relationer är vanligt förekommande.
Vi tar placeringar enligt SoL och LVU, i mån av plats även akut. Vi är inte en missbruksenhet men kan ta emot ungdomar med riskbruk. I samarbete med Humanabolaget Cureum som tillhandahåller sjuksköterska, psykologer och specialistläkare inom barn- och ungdomspsykiatri, kan vi på uppdrag av placerande socialtjänst utföra neuropsykiatriska utredningar

Behandlingsinnehåll

AKUT
Vi kan ta emot akuta uppdrag i mån av plats men erbjuder främst behandling och utredning av ungdomar med svår beteendeproblematik i kombination med omfattande psykosociala svårigheter och stora omsorgsbrister.

BEHANDLINGSINNEHÅLL
Våra ungdomar har ofta svår beteendeproblematik så vårt arbete genomsyras av ett salutogent tänkande där vi hela tiden utgår från ungdomens förmågor och möter varje ungdom där hen befinner sig. För att ungdomarna ska känna sig trygga och få god omsorg jobbar vi med hög kunskap i TMO (traumamedveten omsorg) och LAB lågaffektivt bemötande, vi försöker finnas där för var och en och ha ett utpräglat lösningsfokus.
Vi har en psykolog som kommer på plats varannan vecka för att samtala med de ungdomar som vill eller har behov av det.
Vi strävar efter att ge ungdomarna en förutsägbar vardag som de har stor möjlighet att påverka själva bland annat genom husmöten två gånger i veckan men även genom individuella kontaktmannasamtal (MI-inspirerade).
Vi har implementerat Connect i vår verksamhet och är sedan våren 2024 certifierade. Vi försöker förstå våra ungdomars beteende utifrån anknytningsteori.
Vi kan även erbjuda A-CRA, ADAD-intervjuer, rePULSE och PATRIARK utifrån behov som uppmärksammas under placeringen.
Vi arbetar också med social färdighetsträning där ungdomarna övar på sociala och praktiska färdigheter genom dagliga aktiviteter tillsammans med personalen och övriga ungdomar. Grunden är en strukturerad och förutsägbar vardag där ungdomarna möter personal och andra vuxna som goda förebilder i de situationer som uppkommer.
Vi mäter utvecklingen regelbundet genom bland annat SDQ. Dokumentation sker enligt BBIC-struktur.
På Humana arbetar vi utifrån ett normkritiskt perspektiv där alla människor har lika värde utifrån de sju diskrimineringsgrunderna. Humanas värdegrund, sammanfattad med värdeorden Engagemang, Ansvar och Glädje, genomsyrar verksamheten och hålls levande genom dagligt ledarskap samt strukturerade diskussioner och övningar med såväl personal som ungdomar.

Vi strävar efter en dialog med vårdnadshavare, övrigt nätverk och socialtjänst. Finns det andra vårdaktörer kopplade till den unga så eftersträvar vi ett nära samarbete även med dem.
Vi vet att den bästa möjligheten till att bibehålla en förändring är om både den unga och föräldrar samtidigt arbetar mot samma mål. Även då det inte är aktuellt med hemflytt så finns möjligheten att arbeta med föräldrarna under placeringstiden. För familjearbete samverkar vi med öppenvården inom Humana samt med Cureum, Humanas specialistenhet inom barn- och ungdomspsykiatri. Där har vi tillgång till familjebehandlare som kan träna föräldrarnas förmågor samtidigt som den unga får stöd utifrån sitt förändringsarbete.

SKOLA OCH AKTIVITETER
En fungerande skolgång är en friskfaktor som spelar en viktig roll i ungdomarnas utveckling. Många har en ofullständig skolgång vilket gör att vi arbetar aktivt med att få dem tillbaka till skola och undervisning. Vi har ett gott samarbete med Skövde kommun som är behjälpliga med att hitta lämplig skolform för våra ungdomar.
Regelbundna fritidssysselsättningar stärker den fysiska och psykiska hälsan, beteendeaktivering och sociala kontakter. En meningsfull och aktiv fritid är därför en del av behandlingen på Kilen. Daglig fysisk aktivitet ingår i veckoschemat. Därutöver anordnar vi både gemensamma och individuellt anpassade aktiviteter, där vi kombinerar social färdighetsträning med många sorters kultur, idrott, friluftsliv och annat för att skapa nya erfarenheter och intressen. Aktiviteterna utformas efter ungdomarnas egna behov och intressen.
Vi har även tjejgrupper och temadagar där vi lyfter aktuella frågor som sedan hanteras utifrån behov och intresse.

PERSONAL
Vi har en hög personaltäthet dygnet runt, med en sovande our och en vaken personal nattetid.
De som arbetar på Humanas HVB har en gedigen erfarenhet av unga i svåra livssituationer, och är särskilt utvalda för sina förmågor att kunna jobba nära, tryggt och flexibelt. I personalgruppen finns formell kompetens för de metoder, program och insatser som vi arbetar med, och vidareutbildning och handledning sker kontinuerligt.
Vi har tillgång till resurser inom Humanabolaget Cureum, en enhet med specialistläkare i barn- och ungdomspsykiatri, leg psykologer, leg psykoterapeut, familjeterapeut, specialpedagoger och legitimerad sjuksköterska.
I personalgruppen finns både språklig och kulturell bredd.

Geografi

Kilen är lantligt beläget i det natursköna Berg, strax utanför Skövde. Vi ligger med ungefär två mils avstånd från Skara, Skövde, Mariestad. Skövde erbjuder ett stort utbud av kommunikationsmedel med tåg och buss.

Huvudman

Kilen Akut/Utr & Behandlingshem AB

Org nr

556620-9549

Upptagningsområde

Hela Sverige

Inskrivningsförfarande

Ansökan sker direkt till hemmet eller till Humanas placeringsförfrågan, placering@humana.se, 0771-11 33 11.
Beslut om inskrivning fattas av föreståndare Mikael Eriksson mikael.eriksson2@humana.se 072-557 26 00 eller Petra Ek.M, verksamhetschef 070-164 73 22 petra.ek.m@humana.se

Språk

Engelska, bosniska

Övriga upplysningar

Sjuksköterska kommer till enheten varje vecka, tillgång till psykolog och psykiater vid behov.

Kilen akut/utrednings och behandlingshem ansvarar för riktigheten i uppgifterna på denna sida samt för eventuella upphovsrättsfrågor avseende bilder, filmer och broschyrer länkade till denna sida. HVBGuiden.se är inte en tillståndsmyndighet. Verksamheterna ansvarar själva för riktigheten i respektive tillstånd. Läs mer på Inspektionen för Vård och Omsorg: ivo.se

Kontaktuppgifter

Telefon: 0511-822 93
Fax: 010 - 150 42 37
E-postadress: mikael.eriksson2@humana.se

Föreståndare:
Mikael Eriksson, 0725-572600

Placeringsansvarig:
Mikael Eriksson, 0725-572600

Postadress:
Kampavall, Kila 4 SE-541 97 LERDALA

Sökkategorier

Behandlingsmetod
KBT
MI, motiverande samtal

Inriktning
Hedersrelaterat
Incest
Inlärningsvårigheter
Sexuella övergrepp

Lagrum
Insats / LVU
Insats / Socialtjänstlagen (SoL) 7 kap. 1 § p. 1

Målgrupp
Endast flickor

Sjukdomar och Besvär
ADHD / ADD
Antisocial personlighetsstörning
Autismspektrum
Bipolär sjukdom
Borderline / Emotionell Instabil Personlighetsstörning
Fobier
Neuropsykiatriska diagnoser
OCD, Tvångssyndrom
PTSD, Posttraumatisk Stressyndrom
Psykosocial problematik
Tourettes syndrom
Trauma
Ångestsyndrom

Särskilda upplysningar
Akuthem
Skolundervisning
Tillståndsbevis utfärdat av IVO