HVBGuiden.se
HVBGuiden.se
Hitta rätt HVB-hem, familjehem, stödboende, skyddat boende eller öppenvård
Glömt lösenordet?

Välkommen till en branschdag med inspirerande föreläsare:

8.30 Dagen inleds med kaffe/te, smörgås och registrering

9.30

"Psykos, Schizofreni, Drogberoende, Tillfrisknande, Hopp, Förståelse"
Föreläsare: Marcus Sandborg, föreläsare med såväl praktisk som teoretisk kunskap.
Marcus kommer från en vanlig medelklassfamilj från Falköping. Under hans uppväxt flyttade de omkring mycket och detta skapade oro för honom, eftersom han ofta kom till nya skolor och var tvungen att hitta nya vänner. Som tonåring började han att missbruka hasch och alkohol och vid 25-års ålder hamnade han i sin första psykos. Om det var drogerna som utlöste schizofrenin eller inte är svårt att svara på eftersom schizofreni kan bero på flera olika faktorer. Idag är i alla fall Marcus drogfri och lever ett stabilt liv. Han har skapat en karriär som föreläsare och författare inom psykiatri och beroendefrågor och arbetar även som verksamhetsutvecklare inom psykiatrin.
Marcus föreläser om hur det är att leva med beroende och schizofreni, psykisk hälsa, psykisk ohälsa och bemötandefrågor.

10.15 Kaffe och mingel med utställarna

11.00
"Barn och unga i svensk sexhandel"
Föreläsare: Caroline Engvall, journalist, författare och ledande expert på detta ämne.
Caroline föreläser om barn och unga som använder sex som ångestdämpning och självskadebeteende samt barn i svensk sexhandel. Så kan vi upptäcka, lyssna och hjälpa dem vidare. 

12.00 Lättare lunch

13.00

"Föräldrar till vuxna barn med narkotikaproblem - en utsatt men osynlig grupp"
Föreläsare: Torkel Richert, drogforskare och lektor i socialt arbete vid Malmö universitet.
Ständiga känslor som oro, ångest, sorg, skuld, skam och maktlöshet (att inte kunna söka hjälp och kommunicera med sjukvården eller myndigheter å det vuxna barnets vägnar pga sekretessreglerna). Så beskriver många föräldrar till missbrukande barn sin livssituation. De är en utsatt grupp som hittills fått mycket lite stöd och uppmärksamhet.
Trots detta har det länge saknats kunskap om denna grupps utsatthet och eventuella hjälpbehov. Torkel kommer att presentera resultat från ett pågående forskningsprojekt om hur denna föräldragrupps livssituation påverkas och vilka konsekvenser som det kan innebära att ha ett barn med narkotikaproblem. Många delar av livet påverkas, så som fysisk och psykisk hälsa, konflikter inom familjen (som att man inte orkar ägna lika mycket tid åt andra barn i familjen), social isolering (pga att man inte orkar eller skäms) och ekonomiska problem. Föräldrarna kan även utsättas för brott och det vanligaste brottet är stöld (av pengar eller värdeföremål), för att kunna finansiera drogerna. Skadegörelse och psykiskt våld, så som hot om att ta livet av sig, är också ganska vanligt. Slutligen belyser Torkel föräldrars erfarenheter av olika hjälpinsatser och strategier för att hantera sin situation.

13.45 Fika och mingel med utställarna

14.30

"Hunger, smärta och misär - att växa upp med en utvecklingsstörd mamma och en alkoholiserad pappa"
Föreläsare: Lisbeth Pipping, författare, beteendevetare, föreläsare med egen erfarenhet.
De hade inga lakan i sängarna. De var smutsiga och alltid hungriga. När de var sjuka blev de slagna. Hon var tretton år när hon fick sin första tandborste och lakan i sin säng. Lisbeth och hennes två småsystrar växte upp med en utvecklingsstörd mamma och en alkoholiserad pappa. I skolan blev hon svårt mobbad. Och omvärlden valde att blunda. Kyrkan – den som familjen var engagerad i – såg, men gjorde ingenting. Socialsekreteraren konstaterade att Lisbeths mamma var i nivå med en sexåring – men lät ändå barnen bo kvar. Ingen ville se att barnen stundtals svälte eller att de inte blev sedda. ”Jag överlevde min uppväxt men jag vill aldrig leva om mitt liv.” 
Lisbeth vågar prata om det som är tabu för så många – att faktiskt vara glad över att slippa sin mor. ”Det hade varit bättre om mamma inte hade fött oss tre syskon. Alla har rätt att bli föräldrar men skyddsnätet måste bli bättre om föräldraskapet inte fungerar.”
Idag lever Lisbeth ett bra liv, har två vuxna barn och föreläser och skriver böcker om hur viktigt det är att se barnets utsatthet, att sätta barnen främst. Vi måste våga kämpa för att alla barn har rätt till en bra barndom. Vi måste våga se med barnets ögon.

15.15

Vi avrundar dagen med utlottning av fantastiska priser!

Vi reserverar oss för eventuell programändring.

Program

Åhörarmaterial


HVB-dagen

HVB-dagen är mötesplatsen för dig som samverkar med HVB-hem. Vår idé är att HVB-dagen ska skapa goda förutsättningar för dig att träffa potentiella samarbetspartners, hitta nya HVB-hem, ta del av senaste nytt inom Hem, Vård och Boende och få massor med inspiration till din dagliga verksamhet.


Familjehemsdagen

Familjehemsdagen fokuserar på utveckling, möten och samverkan för professionella inom barn och ungdom. Dagen innehåller tankeväckande och utbildande föreläsningar där besökaren får ta del av nyheter i branschen.


LSS-dagen

LSS-dagen är mötesplatsen för dig som arbetar med placering/biståndsbedömning inom LSS/SoL, har ledande befattning inom myndighet för personer med funktionsnedsättning eller är verksam inom socialnämnd. Vår idé är att LSS-dagen ska skapa goda förutsättningar för dig att träffa potentiella samarbetspartners, fördjupa kunskap om och hitta nya LSS-verksamheter, ta del av senaste nytt inom verksamhetsområdet och få massor med inspiration till ditt dagliga arbete.