Sök- och placeringstjänst inom HVB och familjehem
< Tillbaka

HVB- och Familjehemsdagen Malmö - 17 oktober 2024

Datum: 2024-10-17
Tid: 08:15-16:00
Ort: Malmö
Plats: Scandic Triangeln

HVB- och Familjehemsdagen på Scandic Triangeln

Välkommen till en kostnadsfri kunskaps- och inspirationsdag med fokus på utveckling, möten och samverkan för professionella inom HVB- och Familjehem. Här träffar du potentiella samarbetspartners, HVB- och Familjehem, tar del av senaste nytt inom verksamhetsområdet och får massor med inspiration till ditt dagliga arbete.

HVB- och Familjehemsdagen är ett slutet branschevenemang avsett för dig som arbetar inom socialtjänsten med placeringar eller har en ledande befattning inom socialtjänst, kriminalvård eller landsting.

Välkommen att föranmäla dig som besökare på HVB- och Familjehemsdagen i Malmö den 17 oktober 2024. Vi bekräftar din föranmälan via mejl. Begränsat antal platser, först till kvarn gäller.

Till anmälan

Program

Välkommen till en branschdag med inspirerande föreläsare:

8.15 Dagen inleds med kaffe/te, smörgås och registrering

9.15

"Mäns våld mot kvinnor – en ständigt pågående pandemi"
Föreläsare: Åsa Witkowski, sakkunnig kvinnofrid.

Mäns våld mot kvinnor är ett utbrett, frekvent och allvarligt samhällsproblem. Våldet som utövas kan vara fysiskt, psykiskt och sexuellt och ge både akuta skador och effekter senare i livet. Det anses vara en av de fem vanligaste anledningarna till ohälsa och är så omfattande att det är ett folkhälsoproblem. Våldet är systematiskt, kvinnan kontrolleras och isoleras, vilket gör att hennes möjligheter till sociala kontakter utanför hemmet oftast är begränsade. I en familj där mamman utsätts för våld drabbas även barnen, direkt eller indirekt. Den som lever med våld, lever ofta under stark press och har svårt att själv ändra sin situation. I värsta fall kan våldet vara så allvarligt att det är fråga om liv eller död.

Årligen mördas ungefär femton kvinnor i Sverige av en partner eller före detta partner. Under våren 2024 mördades sex kvinnor på tre veckor och samhället misslyckades att skydda dessa kvinnor.

Från den 1 april 2024 gäller en ny reglering för att stärka rättigheterna för kvinnor och barn i skyddade boenden. Kommer reformen öka kvinnors möjlighet till stöd och skydd?

10.15 Kaffe och mingel med utställarna

11.00

Kvinnovåld och barn i fara - hur kan samarbetet mellan polis och socialtjänst förbättras? 
Föreläsare: Mona Ammar-Persson, ingripande polis i Helsingborg

  • Hur kan man hantera hotfulla situationer genom effektiv kommunikation?
  • Hur agerar vi i ärenden där barn far illa?
  • Exempel på situationer där samarbetet med socialtjänsten inte fungerat optimalt.
  • Scenarier där bättre kommunikation hade kunnat göra en avgörande skillnad mellan socialtjänst och polis.
  • Förslag på hur kommunikationen kan förbättras mellan polis och socialtjänst för att bättre skydda kvinnor och barn.
12.00 Mingellunch

13.00

Mer information kommer inom kort.

14.00 Fika och mingel med utställarna

14.45

"Psykisk ohälsa - att aldrig släppa taget"
Föreläsare: Frida Boisen, journalist, författare och föreläsare. Tilda Boisen (19 år), egen erfarenhet av psykisk ohälsa.

Tillsammans berättar Frida och Tilda, mor och dotter, om den viktigaste resan de någonsin gjort tillsammans. De berättar om det allra svåraste. Om de mörkaste stunderna. Och om vägen ut. Frida och Tilda berättar om en fruktansvärd tid för deras familj.

Det är en föreläsning om hur enormt många andra familjer har det. Om hur fler än 24 000 barn och unga står i kö till BUP. Flera månader, ibland rent av år. Vad som kan hända när en tonåring mår fruktansvärt dåligt psykiskt och det inte finns hjälp att få. Det är en berättelse på liv och död. Det är en berättelse med röster som behöver höras. Om Fridas röst som mamma. Om Tildas (18 år) röst som behöver höras. En röst som så sällan får plats. 

Men framför allt är det en berättelse om kärlek, ork och hopp.

16.00

Vi avrundar dagen 

Vi reserverar oss för eventuell programändring.

Till anmälan

Anmälan

Min avdelning fattar beslut kring placeringar hos vårdgivare och/eller gör biståndsbedömningar
Välj den som närmast motsvarar din tjänst
Ange ditt mobilnummer för att få en påminnelse innan eventet via SMS.