Sök- och placeringstjänst inom HVB och familjehem
< Tillbaka

HVB- och Familjehemsdagen Uppsala - 21 november 2024

Datum: 2024-11-21
Tid: 08:15-15:45
Ort: Uppsala
Plats: Norrlands Nation

HVB- och Familjehemsdagen på Norrlands Nation

Välkommen till en kostnadsfri kunskaps- och inspirationsdag med fokus på utveckling, möten och samverkan för professionella inom HVB- och Familjehem. Här träffar du potentiella samarbetspartners, HVB- och Familjehem, tar del av senaste nytt inom verksamhetsområdet och får massor med inspiration till ditt dagliga arbete.

HVB- och Familjehemsdagen är ett slutet branschevenemang avsett för dig som arbetar inom socialtjänsten med placeringar eller har en ledande befattning inom socialtjänst, kriminalvård eller landsting.

Välkommen att föranmäla dig som besökare på HVB- och Familjehemsdagen i Uppsala den 21 november 2024. Vi bekräftar din föranmälan via mejl. Begränsat antal platser, först till kvarn gäller.

Till anmälan

Program

Välkommen till en branschdag med inspirerande föreläsare:

8.15 Dagen inleds med kaffe/te, smörgås och registrering

9.15

"Förstå och bemöta personer med NPF"
Föreläsare: Sara Melin mer känd som "Lilla Speedos mamma", föreläsare och mamma till barn med NPF.

Sara Melin är mamma till barn med ADHD, ADD, autism, Tourettes syndrom, dyslexi, ångest och OCD (tvång).

Sara blev ensamstående förälder till tre söner när yngste sonen Ture, ”Lilla Speedo”, var åtta-nio år. Ture har ADHD, tvångssyndrom och ångest i perioder. Hans bröder har också neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Sara tar oss med på en emotionell resa kantad av både utmaningar och framgångar som mamma till barn med NPF. Hon har kämpat för att dels förstå sina barn, men också för att få omgivningen att förstå dem och deras behov. 

Sara bestämde sig för att sprida kunskap om just NPF. Hon vill förmedla hopp och hur mycket bättre livet kan bli med rätt bemötande och förståelse från samhället.

10.15 Kaffe och mingel med utställarna

11.00

"Kvinnovåld och barn i fara - hur kan samarbetet mellan polis och socialtjänst förbättras?"
Föreläsare: Jale Poljarevius, Polismästare och underrättelsechef i polisregion Mitt.

Mäns våld mot kvinnor är ett utbrett och allvarligt samhällsproblem. Årligen mördas ungefär femton kvinnor i Sverige av en partner eller före detta partner. Under våren 2024 mördades sex kvinnor på tre veckor och samhället misslyckades att skydda dessa kvinnor.

Brottsförebyggande rådet, Brå, uppskattar att omkring 80 procent av våldet mot kvinnor aldrig polisanmäls. I en familj där mamman utsätts för våld drabbas även barnen, direkt eller indirekt. Sedan 1 juli 2021 är det straffbart (barnfridsbrott) att låta barn bevittna exempelvis våld, hot eller sexuella övergrepp mellan närstående, eftersom det enligt forskning innebär ökad risk att drabbas av både psykisk och fysisk ohälsa.

  • Hur kan man hantera hotfulla situationer genom effektiv kommunikation?
  • Hur agerar polisen i ärenden där barn far illa?
  • Scenarier där bättre kommunikation hade kunnat göra en avgörande skillnad mellan socialtjänst och polis.
  • Förslag på hur kommunikationen kan förbättras mellan polis och socialtjänst för att bättre skydda kvinnor och barn.
12.00 Mingellunch

13.00

"Han ägde mig" 
Föreläsare: Carola Jansson, föreläsare, författare med egen erfarenhet.

31 Maj 2022 blev Carolas sambo anhållen av polisen på sin arbetsplats. 31 Maj 2024 släppte Carola sin bok ”Han ägde mig” skriven ihop med Leone Milton.

I nästan 9 år levde Carola Jansson, mamma till fem barn, med en man där gränserna snabbt försköts. Under sista åren var våldtäkter, trakasserier, hot, kontroll och våld en del av vardagen hon tvingades hantera.

Hon var märkt med en tatuering för att visa för världen att hon var hans ägodel. I hemmet kontrollerades hon med övervakningskameror som var kopplade till mannens mobil. Utanför hemmet följde han henne genom gps spårning. Han kollade dagligen igenom hennes telefon och varje månad begärde han ut hennes telefonlistor.

De gånger hon sa ifrån eller gjorde motstånd så blev alltid konsekvenserna värre. Det gick så långt att han fick henne att skriva över både huset och vårdnaden av barnen på honom.

Till slut rycker polis och socialtjänsten in, mannen anhålls. Carola och hennes yngsta barn hamnar på skyddat boende.

Vi har bjudit in Carola Jansson för att hon vill dela med sig av sin otroligt starka historia. Genom att öppna upp om sina erfarenheter hoppas hon kunna belysa problemen med mäns våld mot kvinnor. Vi får även en inblick i varför många kvinnor har svårt att lämna ett förhållande, där mannen utsätter kvinnan för hot, våld och trakasserier. Hur kan vi förhindra att våldet fortsätter hända om och om igen? Hur kan vi förebygga?

14.00 Fika och mingel med utställarna

14.45

"Hunger, smärta och misär - att växa upp med en svårt alkoholiserad pappa och en mamma med utvecklingsstörning"
Föreläsare: Lisbeth Pipping, författare, beteendevetare, föreläsare med egen erfarenhet.

De hade inga lakan i sängarna. De var smutsiga och alltid hungriga. När de var sjuka blev de slagna. Hon var tretton år när hon fick sin första tandborste och lakan i sin säng. Lisbeth och hennes två småsystrar växte upp med en mamma med utvecklingsstörning och en alkoholiserad pappa. I skolan blev hon svårt mobbad. Och omvärlden valde att blunda. Kyrkan – den som familjen var engagerad i – såg, men gjorde ingenting. Socialsekreteraren konstaterade att Lisbeths mamma var i nivå med en sexåring – men lät ändå barnen bo kvar. Ingen ville se att barnen stundtals svälte eller att de inte blev sedda.

”Jag överlevde min uppväxt men jag vill aldrig leva om mitt liv.” 
Lisbeth vågar prata om det som är tabu för så många – att faktiskt vara glad över att slippa sin mor.
”Det hade varit bättre om mamma inte hade fött oss tre syskon. Alla har rätt att bli föräldrar men skyddsnätet måste bli bättre om föräldraskapet inte fungerar.”

Idag lever Lisbeth ett bra liv. Hon har två vuxna barn och föreläser och skriver böcker om hur viktigt det är att se barnens utsatthet, att sätta barnen främst. Vi måste våga kämpa för att alla barn har rätt till en bra barndom. Vi måste våga se med barnens ögon.

15.45

Vi avrundar dagen 

Vi reserverar oss för eventuell programändring.

Till anmälan

Anmälan

Min avdelning fattar beslut kring placeringar hos vårdgivare och/eller gör biståndsbedömningar
Välj den som närmast motsvarar din tjänst
Ange ditt mobilnummer för att få en påminnelse innan eventet via SMS.