Sök- och placeringstjänst inom HVB och familjehem

Läs webbversionen

Kostnadsfria föreläsningar
inkl frukost, lunch & fika

För dig som arbetar inom socialtjänst, kriminalvård eller region.

HVB- och Familjehemsdagen i Lund den 3 april 2025

Vill du ha något att se fram emot i vår? Anmäl dig och dina kollegor till vår HVB-/Familjehemsdag och få kunskap, inspiration och nya kontakter.


HVB- och Familjehemsdagen är ett slutet branschevenemang avsett för dig som arbetar inom socialtjänsten med placeringar eller har en ledande befattning inom socialtjänst, kriminalvård eller region.


Läs mer och anmäl dig här »

Dagens föreläsare

Foto: Jens Christian

Rasism, Utanförskap, Droger och Kriminalitet

Karin Jonsson adopterades från Colombia och kom till Sverige (Limhamn, Malmö) när hon var 2 år. Karins uppväxt kantades av rasism, utanförskap och svek – från såväl vänner och vuxna som hennes egen familj. Som 13-åring hamnade Karin på en svartklubb och kände sig för första gången som "hemma", där slapp hon bli utsatt för mobbning och rasism. 

På klubbarna fanns det både alkohol och narkotika, och det dröjde inte länge förrän Karin själv började använda droger. Detta ledde henne som 16-åring in i den kriminella världen, en värld som kändes spännande men framförallt gjorde att hon kände gemenskap. Hon började först med att smuggla in narkotika från Danmark, sedan transportera väskor med narkotika till Stockholm, driva in skulder och agera lockbete för torskar som skulle rånas.

Vändpunkten kom när Karin var 30 år och hamnade i en fyllecell. Hon kände sig värdelös som kvinna och mamma, och hon ville inte längre leva. När Karin sedan bröt med allt och alla så insåg hon att hon var helt ensam – hon hade inga vänner och ingen familj. Att konvertera till islam blev Karins räddning.

Karin började att jobba med ungdomar genom att nattvandra och arbeta med uppsökande verksamhet. Hon både såg och lyssnade på ungdomarna, men fick också möjlighet att berätta om sig själv och sin egen resa. Idag jobbar Karin som personlig assistent.

Karin Jonssonavhoppare (f.d. kriminell, drogförsäljare och missbrukare), föreläsare.

Läs mer »

Polisens arbete med Avhoppare och Kriminella tjejer

Det dödliga våldet i den kriminella miljön gör att många gängmedlemmar vill hoppa av. Men att lämna kriminella gäng är betydligt svårare än att gå med. Många kriminella har en mycket stor hotbild mot sig och de riskerar därför att bli dödade om de försöker att hoppa av.

Det är också allt fler kvinnor och flickor som är delaktiga i den kriminella miljön. Ofta används unga, ostraffade och smarta tjejer – som kan flyga under radarn (undkomma polisens blickar) när fokuset istället ligger på unga män. Tjejerna förvarar och transporterar till exempel vapen, droger och sprängämnen åt gängen, de deltar i mordplaner och de används i vissa fall för att locka ut framtida brottsoffer. Men på senare tid har det även uppmärksammats att tjejernas roller i gängen växer och att deras brottslighet blir allt grövre. Rekryteringen av tjejer är ständigt pågående vilket gör att allt fler tjejer dras in i kriminaliteten.

Hur arbetar polisen med avhoppare? Har polisen ändrat sin strategi?
Hur kan kommunikationen förbättras mellan polis och socialtjänst för att avhoppare ska få bättre skydd och kunna lämna kriminella gäng?
Hur ser polisens arbete ut gällande kriminella tjejer?

Mona Ammar-Perssoningripande polis i Helsingborg.

Läs mer »

Att arbeta med våld i nära relationer i praktiken

Föreläsningen handlar om socialtjänstens ansvar i arbetet med våldsutsatta vuxna och barn/unga. Hur kan socialtjänsten göra skillnad genom att se och fråga?

Linn Moser Hällensocionom, handledare, författare och föreläsare.

Läs mer »

Carola Janssons starka historia har uppmärksammats i både TV och tidningar.
Carola blev intervjuad i TV4 Nyheterna 30 maj 2024. (Fotot är en genrebild)

Han ägde mig – att bli psykiskt och fysiskt misshandlad av sin man

I nästan 9 år levde Carola Jansson, mamma till fem barn, med en man där gränserna snabbt försköts. Under sista åren var våldtäkter, trakasserier, hot, kontroll och våld en del av vardagen hon tvingades hantera.

Hon var märkt med en tatuering för att visa för världen att hon var hans ägodel. I hemmet kontrollerades hon med övervakningskameror som var kopplade till mannens mobil. Utanför hemmet följde han henne genom gps-spårning. Det gick så långt att han fick henne att skriva över både huset och vårdnaden av barnen på honom.

Vi har bjudit in Carola Jansson för att hon vill dela med sig av sin otroligt starka historia. Genom att öppna upp om sina erfarenheter hoppas hon kunna belysa problemen med mäns våld mot kvinnor. Hur kan vi förhindra att våldet fortsätter hända om och om igen? Hur kan vi förebygga?


Carola Janssonföreläsare, författare med egen erfarenhet.

Läs mer »

Tid och plats

Datum: 2025-04-03
Tid: 08:15–15:45 (det går bra att ansluta senare eller avvika tidigare)
Ort: Lund
Plats: Scandic Star Lund
Glimmervägen 5, 224 78 Lund

Gratis entré och föreläsningar för alla föranmälda besökare. Vi bjuder även på frukostsmörgås, lättare lunch och eftermiddagsfika.

Läs mer och anmäl dig här »

Vidarebefordra gärna denna information till dina kollegor.

Hälsningar från oss på HVBGuiden.se
08-459 24 20  •  info@hvbguiden.se  •  www.hvbguiden.se

Avsändare: ComCura PlaceringsService AB
Industrivägen 1, 171 48 Solna
08-459 24 20, info@cura.se

Detta brev skickades till adressen #email#.
Om du inte vill ha fler av dessa utskick vänligen klicka här.
Läs gärna vår integritetspolicy.