HVBGuiden.se
HVBGuiden.se
Hitta rätt HVB-hem, familjehem, stödboende, skyddat boende eller öppenvård
Glömt lösenordet?

Fortsatta skillnader i upplevelse av hälsa

Resultaten från årets nationella folkhälsoenkät, Hälsa på lika villkor, visar på fortsatta skillnader i hur olika grupper i samhället upplever sin hälsa. De som har lägst utbildningsnivå är underrepresenterade bland de som uppger att deras hälsa är god.

Enkäten är ett fortlöpande samarbetsprojekt mellan Folkhälsomyndigheten och regioner i Sverige. Den undersöker hur hälsan ser ut och hur den förändras över tid i olika delar av landet fördelat på kön, ålder och utbildningsnivå. Enkäten skickas ut vartannat år men med anledning av covid-pandemin har den skickats ut en extra gång i år.

– Personer med förgymnasial utbildning uppger oftare sämre hälsa än personer med eftergymnasial utbildning, vilket vi vet är nära kopplat till andra förutsättningar för hälsa såsom arbete, ekonomi och boende. Det är viktigt att följa upp hur dessa skillnader påverkas av pandemin, säger generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

 

En stor utmaning för folkhälsan är att konsekvenserna av covid-19-pandemin och smittskyddsåtgärderna samspelar med sociala och ekonomiska förhållanden. De grupper som redan före pandemin hade förhöjd risk för ohälsa har drabbats mest. När det gäller sjukdom och dödlighet i covid-19 fanns ojämlikheter redan under 2020. Det finns även risk för kommande ökad ojämlikhet i hälsa utifrån skillnader i påverkan på livsvillkor och levnadsförhållanden och utifrån hur det inställda eller omställda folkhälsoarbetet påverkat olika arenor och målgrupper.

Folkhälsomyndighetens bedömning är att pandemins konsekvenser kan komma att förstärka de redan befintliga ojämlikheterna i hälsa i Sverige.

 

Sammanfattningsvis visar resultaten att:

  • förutsättningarna för en god och jämlik hälsa har förändrats under pandemin
  • de grupper som redan före pandemin hade förhöjd risk för ohälsa har drabbats mest, både inom skolan, på arbetsmarknaden och i samhället i stort
  • den allmänna hälsan är fortsatt god, men något fler uppger lätta psykiska besvär
  • fysisk aktivitet har minskat och stillasittande ökat
  • många folkhälsorelevanta insatser har ställts in och ersatts med andra alternativ

 

Källa: www.folkhalsomyndigheten.se



Fler artiklar Visa fler artiklar