Sök- och placeringstjänst inom HVB och familjehem
< Tillbaka

Robotdjur bra för äldres hälsa

Digitala terapidjur kan vara positivt för hälsa och välbefinnande hos äldre personer i särskilt boende, framför allt för personer med demens. Det skriver SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, i en ny översikt.

Robotdjur, terapirobotar eller Carebots, som de också kallas, liknar levande djur och svarar på mänskligt samspel. De kan ha hjärtslag och ibland även jama eller skälla. I Sverige är robotkatter den vanligaste formen av robotdjur i särskilt boende.

Enligt SBU beskriver såväl äldre som personal och anhöriga att robotdjur bidrar till olika aspekter av välbefinnande, bland annat minskad ensamhet och minskad depression, stimulans av minne och ökad livsglädje. Alla hade dock inte en positiv upplevelse av robotdjur. Därför är det viktigt att robotdjur används på ett individanpassat sätt, skriver SBU i sin översikt.

Forskare i bland annat USA arbetar nu också med att utveckla ett smart halsband med olika funktioner för robothundar. De ska kunna ha olika funktioner, som att förutse fallolyckor, mäta puls och ge påminnelser av olika slag.

Källa: www.svd.se

Fler artiklar Visa alla artiklar

Active Support på Ersta LSS

Ersta LSS har under fem år finansierat ett forskningsprojekt om Active Support, ett arbetssätt som hjälper personer med intellektuell funktionsnedsättning till ett mer självständigt vardagsliv. Projektet är nu avslutat och arbetssättet ska implementeras på alla Ersta LSS:s gruppbostäder. Läs mer

  • Reportage
  • Forskning

Ersta LSS fortsätter växa – tio nya boenden på fem år

Verksamhetsfältet LSS är något som Ersta diakoni känner starkt för. Sedan LSS-verksamheten startade för fem år sedan har Ersta öppnat tio nya boenden. Fokuset har legat på Stockholm och Uppsala, och nu ser man framåt med ambitionen att bli ännu större inom LSS-området. Läs mer

  • Reportage